Hovorca veľa hovoril! Sťažnosť na Hamrana mu zlomila krk
31 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Neprešiel ani mesiac a už sa zametá. Ak ste však očakávali, že padali hlavy ľudí, ktorí sa za predchádzajúcej vlády podieľali na prešľapoch, tie ružové okuliare si rýchlo zložte. Zo svojho postu musel z vôle policajného prezidenta Štefana Hamrana odísť dlhoročný hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Po nástupe Čaputovej vlády Slivka kontaktoval ministra vnútra Šimka o jednej z praktík Štefana Hamrana, prezidenta policajného zboru. „Verchuška“ sa stretla, Šimko sa vyjadril, že Hamran má jeho dôveru a zdalo sa, že tým sa vec skončí. Prišla však dohra – Slivka svoj post opustil oficiálne na vlastnú žiadosť. Štefan Hamran o sebe v minulosti aj napriek jednoznačnému politickému názoru hovoril, ako o najlepšom uchádzačovi o post policajného prezidenta, na ktorý sa nakoniec dostal bez výberového konania. Vedel sa vychváliť a v správnom čase označiť svojich predchodcov za zločincov. Nekritizovateľný Šimko bol aj hosťom na odovzdávaní sorosovskej Novinárskej ceny. Prečo ho teda Šimko neodvolá...?

Veril v nápravu

Slivka Čaputovej ministra vnútra Ivana Šimka oslovil s tým, že neexistuje právomoc, podľa ktorej môže policajný prezident vydať príkaz na neinformovanie novinárov.

„K tomuto kroku ma viedla vzniknutá situácia uplynulý týždeň a potreba chrániť novinárov a celú verejnosť pred akýmkoľvek neoprávneným zásahom do ich ústavou zaručených práv a slobôd. Nakoľko sa domnievam, že by splnením pokynu mohol byť spáchaný trestný čin, pokyn bol odopretý a informácie boli dotknutým osobám poskytnuté," obrátil sa na ministra Slivka s tým, že policajný prezident vydal príkaz neposkytovať informácie redaktorke Plusky napriek tomu, že polícia požadovanými informáciami disponuje.

Začnú sa diať veci? Michal Slivka prehovoril o Hamranových praktikách
Veta „Rozviazali sme policajtom ruky“ bola jedným z motívov najskôr Matovičovej, potom Hegerovej vlády. Či je to tak, ukážu najbližšie týždne. Čosi o tom vie aj vedúci oddelenia komunikácie Prezídeia policajného zboru Michal Slivka. Ten nového... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Šimkov dobrý dojem

„Myslím si, že je to človek, ktorý robí svoju prácu so zanietením. Mám rád, keď ľudia robia svoju prácu so zanietením,“ povedal Šimko po stretnutí so Štefanom Hamranom. To pritom neznamená, že musí súhlasiť so všetkým, čo ten druhý robí. Páči sa mu však, že Hamran to, čo robí, robí naplno.

Dôvera

„Porozumeli sme si v tom, že treba niečo robiť s tým, čo za posledné roky vyplávalo na povrch. Mám na mysli najmä skorumpované štruktúry štátu a aj celej spoločnosti. Nehovorím, že k tomu treba pristupovať iba z pohľadu represie,“ upozornil minister. Šimko Hamranovi prízvukoval, že donucovacia moc štátu je veľmi citlivá otázka a všetko treba robiť v súlade so zákonom.

"Enko" má po kšeftoch - Šimko chce zamedziť únikom zo spisov
Minister vnútra Ivan Šimko v prezidentkinej vláde Ľudovíta Ódora sa v uplynulých dňoch stretol aj s policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Považuje ho za človeka, ktorý robí svoju prácu so zanietením. Šimko po rozhovore s Hamranom ocenil jeho... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Operatívec za počítačom

Oficiálna verzia hovorí o tom, že Slivka z pozície vedúceho komunikačného odboru prezídia PZ odišiel na vlastnú žiadosť. Od 22. mája robí Slivka ako operatívec na oddelení počítačovej kriminality. Policajné kuloáre podľa Plus 1deň však tvrdia, že Slivku vraj vedenie prezídia postavilo dve možnosti - civil, alebo preradenie.

Reprofoto z YouTube | Michal Slivka už nie je hovorcom riaditeľstva PZ SR

Najlepší uchádzač

Hamran o sebe dal vedieť ešte v čase, keď bol na miesto policajného prezidenta vybratý Peter Kovařík. Hamran o sebe hovoril, ako o najlepšom uchádzačovi, podporovali ho vplyvné mimovládky  či aktivisti, napriek tomu neuspel. Uspel až počas ministra Mikulca, najskôr, ako dočasný policajný prezident, neskôr si svoju pozíciu upevnil.

Nikomu na „najlepšom uchádzačovi“ však neprekážalo, že hoci má byť policajný prezident apolitický, aktívne spolupracoval s Progresívnym Slovenskom a do pozície policajného prezidenta sa dostal bez riadneho výberového konania. Nehovoriac o tom, že sa zastáva vyšetrovateľov NAKA, ktorí mali byť do ukončenia vyšetrovania „vyzlečení z uniformy“ a zasahuje do vyšetrovania politicky citlivých prípadov.

Prvý škandál vlády Ľudovíta Ódora?
Prichádza to rýchlo. Čaputovej vláda vymenovala kariérnu úradníčku na post šéfky služobného úradu ministerstva životného prostredia. Tá v minlosti uzavrela zvláštnu zmluvu, a tak prichádzajú prvé pochybnosti. Vláda dnes vymenovala Máriu Medveďovú... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Sila skutočného vodcu

Hamran o sebe hovoril ako o najlepšom uchádzačovi na post policajného prezidenta – z Akadémie policajného zboru má titul JUDr., je jazykovo zdatný a vie komunikovať aj s oponentami, v čom je podľa Hamrana sila skutočného vodcu. Vôbec mu pritom neprekážalo, že nepozná prácu vyšetrovateľov, operatívcov, či obvodných policajtov – je manažér a takých PZ potrebuje, ako soľ.

Predchodcovia – zločinci?

Hamran roky viedol Lynx komando a počas toho podľa vlastných slov veľmi dobre vedel, akí zločinci sú jeho predcodcovia Gašpar a Lučanský. Napriek tomu proti nim zo svojej pozície nič nerobil, kým sa sám nedostal do ich pozície.

Ne-kri-ti-zo-vať!!!

„Súčasného policajného prezidenta sme sa rozhodli pozvať vzhľadom na útoky na novinárov a avizované plány, že polícia začne na regionálnej úrovni vytvárať vlastné štruktúry, ktoré majú byť kontaktným bodom pre investigatívnych novinárov. Táto téma sa viaže na spustenie iniciatívy BezpecnaZurnalistika.sk,“  hovorí o pozvaní Hamrana na odovzdávanie Novinárskej ceny Andrea Kleine z Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorá podujatie organizuje. Ako si však Kleine vysvetľuje Hamranovo rozhodnutie nekomunikovať s novinárkou, ktorá kladie nepohodlné otázky?

Facebook / Novinárska cena 2022

„Ďakujeme za vaše otázky. Žiaľ, nedokážeme na ne odpovedať. Nadácii otvorenej spoločnosti neprináleží komentovať aktivity hostí, ktorí sa zúčastňujú na nami organizovaných podujatiach. V Nadácii otvorenej spoločnosti si vážime novinárov a novinárky a vážime si tiež každého hosťa, ktorý prijal naše pozvanie na odovzdávanie Novinárskych cien.“

BEKMATOV: Naozaj sa Slovák vždy zastane veľkomožného?
Predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov si pri komentovaní súčasného diania pomohol románom Adam Šangala od Ladislava Nádaši-Jégého. Schizofrenické konanie „Píšete mi z viacerých pracovísk. O podmienkach, neprávostiach či o neochote ďalších... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Šimko ho nevymení. Lebo cesty Pána

„Dnes ich vymením a zajtra prídu druhí a urobia to zas. Kam sa tak dostaneme? Vymeníme postupne celý národ? Nebolo by lepšie naučiť sa konečne žiť a tvoriť s tými, s ktorými nás podivuhodné cesty Pána priviedli na tú istú loď? Samozrejme, ak sa na nej budú správať, ako sa patrí,“vyjadril sa nedávno na sociálnej sieti Šimko.

KOTLEBA o Hamranovi: CUKRÍČEK, MILÁČIK bývalej vlády si myslí, že si môže dovoliť takmer čokoľvek
Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba sa vyjadril ku kauze policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý mal vydať príkaz, aby konkrétnej novinárke Plus 7 dní neboli poskytované informácie. Kotleba sa na sociálnej sieti... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik