Prigožina obvinili, že plánuje mocenský prevrat v Ruskej federácii
30 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

„Bývalý ruský dôstojník a zapálený nacionalista Igor Girkin obvinil Prigožina z plánovania prevratu proti súčasnému ruskému vedeniu. Girkin otvorene obvinil Prigožina z plánovania štátneho prevratu uprostred nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzívy a z neustáleho porušovania ruských zákonov proti diskreditácii ruskej armády a vojenského velenia. Girkin varoval pred ‚vzburou', pokiaľ bude Prigožinovi ‚dovolené' viesť Wagnerovcov,“ napísal washingtonský Inštitút pre štúdium vojny ISW podľa webu parlamentnilisty.cz.

Girkinovi sa vraj nepáči ani to, že v čase, keď sa Rusko pripravuje na ukrajinskú protiofenzívu, sa Wagnerovci chystajú stiahnuť na svoje základne v ďalekých hlbinách Ruska. Pripomenul tiež, že žoldnieri súkromnej armády nemuseli skladať prísahu, v ktorej by sľúbili vernosť Rusku a zaviazať sa tak, že sa nebudú podieľať na prípadných pokusoch o prevrat.

Nepodlieha veleniu v Moskve

"Prigožín 27. mája vyhlásil, že Wagnerova skupina sa neskôr rozhodne, či bude bojovať na Ukrajine, alebo v inej krajine, čo naznačuje, že Prigožin si zachováva schopnosť veliť vlastnej armáde mimo formálnej štruktúry ruského vojenského velenia," napísal k téme ďalej ISW.

Systémový problém

Z okruhu Igora Girkina tiež zaznieva, že Prigožinova kritika ruskej armády prerastá do systémového problému, resp. v stret medzi Wagnerovcami a konvenčnou armádou a že ruský prezident Vladimír Putin tomuto narastajúcemu problému údajne nevenuje pozornosť.

"Kritika Girkina a jeho spolupracovníkov do značnej miery zodpovedá tomu, že Prigožin stále uprednostňuje svoje osobné ciele pred cieľmi ruského ministerstva obrany a pred širšou operačnou situáciou pri Bachmute," uviedol ďalej ISW.

Najväčšie letecké manévre v histórii
Vo Fínsku, Nórsku a Švédsku sa začalo najväčšie európske cvičenie vzdušných síl. Vzdušné sily Fínska, Nórska a Švédska usporiadali od 29. mája do 9. júna najväčšie cvičenia v Európe. Ide o Arktídu? Od 29. mája do 9. júna budú vzdušné sily... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme