GLOBSEC – festival fráz a preteky vtieravej diktátorskej neúprimnosti
31 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Nie, sklamanie to nebolo. Nielen ja viem, ČO a najmä KTO je GLOBSEC. Bolo to zhnusenie. Počúvajúc prezidentkou prednesený, pre ňu nejakým poradcom zjavne napísaný prejav, vrátil som sa ďaleko ďaleko pred rok 1989, do totality, avšak v súčasnosti smerovo prepólovanej. Ako keď do ovládača vložíte baterku opačne. „Demokraciu nastolíme, aj keď by sme mali našich oponentov do nohy vyvraždiť“!

Je obdivuhodné, koľko politického diletantizmu, koľko politickej slepoty, aj aj ľudského zla a nenávisti sa dá zakomponovať do tak krátkeho prejavu. Aj z toho dôvodu veľmi pochybujem, že jeho autorkou je žena. Žena nedokáže byť takto zlá a bezcitná. Žiadna žena. Bezohľadná, chladná, s klapkami na očiach. A ak naozaj dokáže a je to pritom prvá žena štátu, potom je dedične niečo desivo-šialené vo výbere voličov na Slovensku.

Ako na politickom školení mužstva na vojne

Vraciam sa do minulosti, predstavujem si, že sedím v mundúre na „učebni“, prednáša mi nejaký myšlienkovo chudokrvný politruk nekonečne zúfalé frázy a klišé a ja sa musím tváriť, že ho vnímam, počúvam a nebodaj obdivujem. Že som povinný zbožňovať súdruhov zo Sovietskeho zväzu a nenávidieť tie kapitalistické imperialistické svine z USA. Že som povinný odsudzovať akúkoľvek formu prejavu nesúhlasu, že musím stáť na tej strane barikády, kde mi rozkázali súdruhovia. Že nositeľa každého iného, ako stranou nariadeného názoru mám označovať slovným spojením nepriateľský agent, opľúvať ho, nenávidieť ho a prípadne manifestačne žiadať ľudové súdy, aby ho v skrátenom procese nechali popraviť.

Pristavím sa iba pri dvoch pasážach prezidentkinho prejavu

„Hoci je európska jednota skúšaná dezinformačnými pokusmi, preukázala svoju hodnotu a efektívnosť pri bránení demokratických hodnôt a zvládaní globálnych výziev. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom vystúpení na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave. Okrem toho, že ide o čistokrvnú bezobsažnú frázu a ako kedysi povedal český odborník na žurnalistiku Jiří Just - „ prachsprosté klišé“, nesmierne mi to pripomínalo prejavy protagonistov zjazdov Všezväzovej komunistickej strany boľševikov, známej pod skratkou VKSB. Akurát súdruhovia a nepriatelia „demokracie“, tej diktátorsky nastolenej súdruhmi, boli vtedy na opačných svetových stranách.

Druhý postreh

Prezidentka poukázala tiež na to, že „dezinformačné kampane útočia na demokraciu zneužívaním jej výdobytkov. Pod zámienkou slobody slova rozvracajú demokraciu,“ skonštatovala o konšpiračných a dezinformačných vlnách.“ Jakešov prejav o „koloch v plote“, prednesený

najvyšším komunistickým predstaviteľom Milošom Jakešom v Červenom Hrádku pred 34 rokmi bol v porvnaní s tým súčasným prezidentkiným na GLOBSCu iba slabým ideologickým porazeneckým odvarom. Kádrováci všetkých krajín spojte sa, nech žije cenzúra! („…a ne prostě, aby jsme tam byli my sami, jak kůl v plotě…“)

Nezabudnime

Nech si diktatúru pomocou propagandy hlavného mediálneho prúdu zaodejeme do červenej so zlatým kosákom a kladivom, alebo do bielo-modro-červenej s pruhami a hviezdičkami, vždy je to „iba“ diktatúra. Akonáhle iný ako povolený mocenský názor nazýva štát konšpiráciu či dezinformáciou, je to diktatúra. Ak to robí hlava štátu, správa sa ako diktátor. Ak po tom volá, myslí ako diktátor. Diktatúra je totiž autoritatívna a nedemokratická forma vlády, v ktorej je neobmedzená politická moc podporovaná diktátorom alebo politickou skupinou. Obvykle je v diktatúre obmedzená sloboda slova, médií či zhromažďovania. Diktatúru nemožno definovať absenciou volieb, pretože mnoho diktátorov voľby naopak organizuje na posilnenie svojej legitimity doma aj v zahraničí. Tieto voľby potom väčšinou manipuluje, prípadne nedovolí vo voľbách kandidovať skutočnej opozícii, čo môže zdôvodniť rôznymi spôsobmi.

Nuž a naša prezidentka o obmedzenie slobody slova doslova Brusel žiada: „Európa si musí položiť otázku týkajúcu sa efektívnejšej regulácie obsahu v on-line priestore.“ Znie jej citát z prejavu na GLOBSECu. A prečo iba v on-line priestore? Lebo ten sa nedá tak jednoznaščne vlastniť a názorovo obmedzovať, ako slovenský mainmstream.

Matovič poslal výzvu Veronike Remišovej (a ruka bola v rukáve)
Kedysi to bola pekná dvojka. On mal svoju eseročku, do ktorej ju s radosťou prijal. Aj keď si občas skočili do vlasov, hanba sa nekonala. Igor nebil Veroniku a Veronika nebila Igora. Veď by to bola hanba, ako sa v tej pesničke spieva. Bola to... Čítať ďalej
30 | 05 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik