...A tí naši len zbrojiť a zbrojiť...
31 | 05 | 2023 I Eka Balašková

V Bratislave prebieha popri oficiálnom stretnutí GLOBSEC aj množstvo rôznych rokovaní na úrovni nie len predstaviteľov vlád a hláv štátov.

V rámci príprav na samit v Litve sa Čaputovej premiér Ódor a minister zahraničia Wlachovský stretli s predsedníčkou litovskej vlády. S Ingridou Šimonytéovou sa v rámci GLOBSECu stretol aj Alex Soros. V kontraste k správaniu Ódora a Wlachovského generál Jozef Viktorín upozorňuje na prístup Rakúska.

Pred samitom vo Vilniuse

S litovskou premiérkou Ingridou Šimonytéovou sa na prebiehajúcej konferencii Globsec stretli aj slovenský premiér prezidentkinej vlády Ódor a minister zahraničia Wlachovský.

Ten vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine je potrebný spravodlivý mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora. Moskva však podľa neho nejaví záujem rokovať, takže o ceste k mieru sa musí rozhodovať na bojisku a naša podpora pre Kyjev je naďalej veľmi potrebná. Vyjadrenie zaznelo v pondelok na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum, kde diskutoval s českým kolegom Janom Lipavským a rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom.

Wlachovský pripomenul, že Slovensko ako malá európska krajina poskytla Ukrajine vojenskú za pomoc za zhruba 669 miliónov eur a zdôraznil jej načasovanie, ktoré je v čase vojny dôležitým faktorom. Zároveň si myslí, že EÚ v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine dokáže okrem ekonomických sankcií voči Rusku stále urobiť ešte viac.

Ódor: Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch
Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch aj po tom, ako sa vymenila vláda. Uviedol to v pondelok predseda vlády SR Ľudovít Ódor po stretnutí s predsedníčkou vlády Litvy Ingridou Šimonytéovou. Počas stretnutia hovorili aj o... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Budeme nie len poslušní

Ódor predsedníčku litovskej vlády uistil, že SR bude aj naďalej dobrým partnerom či už v otázkach európskej integrácie, alebo Severoatlantickej aliancie.

"Nastavenie našej zahraničnej politiky sa nemení ani po zmene vlády. Budeme pokračovať v nastavenom kurze a iniciatívach, ktoré tu boli pred nami," povedal predseda vlády. Slovensko podľa neho bude naďalej podporovať Ukrajinu.

Bulviniai Blinai spolu neochutnávali

S litovskou premiérkou sa v pondelok stretol aj finančník Alex Soros, ktorý prebral aktivity svojho otca a svojou návštevou „poctil“ aj GLOBSEC. So Šimonyté sa určite nevenovali Bulviniai Blinai (litovské národné jedlo, čosi ako zemiakové placky). Hovorí o tom aj Soros na svojom instagramovom profile.

„Je dobré byť späť na globsecthinktank naSlovensko a začať veci stretnutím s pôsobivou premiérkou Litvy Ingrida Šimonytė. Vždy je skvelé si pripomenúť, ako Nadácia otvorenej spoločnosti podporovala Litvu na jej demokratickej ceste,“ píše Alex Soros na svojom instagramovom profile.

Aktuálne: Soroš pristál na Slovensku! Chce vidieť Čaputovej vládu
Alex Soros je na Slovensku! Syn finančníka Georgea, ktorý postupne prebral aktivity svojho otca sa v pondelok „ukázal“ aj na Slovensku. Okúpať sa do Podhájskej, či pozrieť si Spišský hrad rozhodne neprišiel – dôvodom jeho návštevy je konferencia... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Generál Viktorín nechápe

Na sociálnej sieti Jozef Viktorín upozorňuje na príklad toho, ako by suverénna krajina mala pristupovať ku konfliktu na Ukrajine.

„Rakúsko sa rozhodlo prispieť sumou 2 milióny eur na odmínovanie a nákup odmínovacej techniky pre Ukrajinu. S dodatkom, že žiadny rakúsky vojak sa odmínovania v čase konfliktu na ukrajinskom území nezúčastní,“poukazuje na správanie nášho suseda Viktorín a dodáva, že pre politikov by mali byť prioritou záujmy občanov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik