Ministri Čaputovej vlády rozhodne nie sú nejakí chudáci
30 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Ministri prezidentkinej vlády pod vedením Ľudovíta Ódora ani pred vstupom do „služby národu“ neboli ľuďmi s priemerným platom, voziaci sa na obyčajných autách. Svoje majetkové pomery verejní činitelia priznávajú pred vstupom do politiky a tie ich rozhodne nie sú zanedbateľné.

Niektorí ministri pôsobili v štátnej službe už skôr, preto boli povinní zverejňovať svoj príjem. Koľko v majetkovom priznaní uviedol premiér Ódor, ministerka práce Gaborčáková či minister pôdohospodárstva Bíreš? Mimochodom, ministri určite nezarábajú najviac...

Významný ekonóm

46-ročný Ľudovít Ódor na Slovensku nie je až takým neznámym človekom. Stál pri zrode významných finančných inštitúcií, ktoré majú zabezpečiť šetrnosť štátu, bol jedným z autorov dlhovej brzdy a bol aj pri zavádzaní eura.

Výkon jeho funkcie „druhého muža NBS“ mu v roku 2021 vyniesol 72,8 tisíca eur. Popri tom však podľa majetkového priznania zarobil ďalších 192 tisíc eur, čo mohol byť zisk z podielových fondov a podobné príjmy uvádza aj z predchádzajúcich rokov.

Čo sa týka iného majetku, Ódor vlastní BMW z roku 2021, veľkorysý byt a štvrtinový podiel má aj na dome vo Veľkých Kosihách.

Hegerovci nepodporia mimoriadnu schôdzu
Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Demokrati nepodporia mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov. Na pondelkovej tlačovej konferencii vyzvali poslancov z klubu OĽANO a priatelia, aby stiahli svoje podpisy spod zvolania... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ministerka s hypotékou

Soňa Gaborčáková sa do ministerského kresla „posunula“ z postu štátnej tajomníčky. Z verejnej funkcie v priznaní uviedla plat 50 tisíc eur a v kolónke „iné“ figuruje 3,8 tisíca eur a popri tom má aj hypotéku.

Gaborčáková jazdí na 7-ročnom mercedese a je spoluvlastníčkou átriového domu o rozlohe 461 m2 a s manželom na východe vlastní s manželom byt a víkendový átriový dom s malou záhradkou.

Facebook Milan Krajniak | Ministerstvo po Krajniakovi prebrala Soňa Gaborčáková

Najmajetnejší

Pavol Lančarič bol dlhodobo vo vedení telekomunikačnej spoločnosti, vlastní firmu, ktorá sa zaoberá marketingovými službami, nehnuteľnosťami a ekonomickým poradenstvom, ktorej zisky už niekoľko rokov neklesli pod 252 tisíc eur, v roku 2020 mala zisk cez 600 tisíc.

Lančarič je aj vlastníkom mnohých nehnuteľnosti – rodinný dom, zastavané átriové domy, ako aj záhrada, vinice, či lesné porasty. V štátnej funkcii do súčasnosti nepôsobil, preto nemusel zverejňovať majetkové priznanie.

Nie je len patológ

Minister zdravotníctva Michal Palkovič sa pred nástupom do štátnej funkcie venoval patológii, popri tom však spolutvoril modul ePitva a od roku 2008 pôsobil ako štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR. Funkciu ministra zastáva v prezidentkinej vláde od 15. mája.

Popri troch autách (Ford, rok výroby 2022, Peugeot – 2018, Dacia – 2020) vlastní dva prívesy a niekoľko nehnuteľností v Bratislave – Starom meste, Pezinku, ornú pôdu v Trnave.

Ako je to teda s rozpočtom?
"Ódora dobehli vlastné zákony a enormné zadlženie Slovenska Matovičom a Hegerom." Aktuálne stručne a jasne konštatuje exmminister financií Ladislav Kamenický. "Už niekoľko dní sledujem ako sa médiá pýtajú politikov na to, či podporujú, aby... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Peter Dovhun

V roku 2021 zarobil minister hospodárstva vo verejnej funkcií „len“ 21 tisác eur, ako „iný príjem“ však uvádza 136 tisíc eur. Vlastní akcie verejne obchodovateľných a súkromných spoločností a tiež dlhopis.

Používa 6-ročnú Škodovku a vlastní domy v Šamoríne a obci Nekyje na Ostrove.

Bíreš v štátnej službe pôsobí dlho

Z výkonu verejnej funkcie minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš zarobil 47 tisíc eur a v majetkovom priznaní uviedol aj 9 tisíc inak zarobených eur.

Vlastní tiež dvojročnú Škodu, rodinný dom v Krásnej pri Košiciach a v tej istej obci aj zastavanú plochu s nádvorím a záhradu.

Remišovej nástupca

Peter Balík, ktorý 15. mája nastúpil na MIRRI zarobil mimo verejnej funkcie za minulý rok 67 tisíc eur.

Uvádza tiež rozostavaný byt s garážou a osobné auto Volkswagen.

Dúfanie v prezidentské osvietenie
Klasická scéna z mediálneho života. Prezidentka a stojany na mikrofóny. Na jednej strane mediálne dúfanie, že prezidentka niečo povie, na druhej strane dúfanie, že nepovie zas, ako obvykle, nič, ale bude to hovoriť citlivo, vnímavo, emotívne a... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Zdroj foto: TASR | Čaputovej úradnícka vláda a jednotliví jej ministri budú mať čo robiť aj v oblasti eurofondov

Služba národu

Možno sa vám toto prirovnanie zdá absurdné, no preklad slova „minister“ znamená „služobník“. Od toho je odvodený výraz používaný v cirkvi – miništrant – je to niekto, kto „posluhuje“, pomáha.

Platy verejných činiteľov sú pritom kontroverzná téma. Prezidentka zarobí štvornásobok platu poslanca, plus nezdanené paušálne náhrady. Bývalí prezidenti dostávajú mesačne plat, ako poslanci. Vláda a poslanci pritom nemajú v rámci verejnej služby najvyššie platy.

Guvernér Národnej banky Slovenska má mesačný plat viac ako 19 700 eur v hrubom. Nasleduje predseda Ústavného súdu – jeho plat je viac ako 8700 eur a sudcovia ÚS majú oficiálny plat 1,3-násobok platu poslanca, avšak rovnako im môžu prináležať podľa pozície funkčné príplatky od 165 do 332 eur a rovnako majú nárok na paušálne náhrady, ktorú určuje plénum ústavného súdu a presnejšie čísla sa mi nájsť nepodarilo.

POTREBUJEME VAŠU POMOC

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme