USA: Sovietsky zväz, náš vzor?
29 | 05 | 2023 I Milan Laca
Spojené štáty americké aplikujú hlavnú črtu ZSSR.

Shūkan Gendai: USA uvádzajú ekonomiku do plánovaného režimu, ktorý pripomína sovietsku.

Dotácie...
Americká vláda presúva ekonomiku do plánovaného režimu, ktorý pripomína sovietske päťročné plány, tvrrdí Taro Iwata v japonskom časopise Shūkan Gendai. Podľa neho sa takýto prechod uskutočňuje dotovaním určitých odvetví, na rozvoji ktorých má štát záujem, ako aj podnecovaním amerických zákazníkov, aby kupovali domáce produkty.
 
Budapešť má proti sankciám spojenca - Atény
Grécko sa pridalo k Maďarsku pri blokovaní nových sankcií proti Rusku. Politico: Nové sankcie voči Rusku blokuje okrem Maďarska blokuje ďalšia krajina, Grécko. Oba štáty chcú, aby boli niektoré z ich spoločností vyškrtnuté zo zoznamu „vojnových... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Milan Laca
Elektromobily
"Pri kúpe elektrického vozidla má Američan nárok na federálnu dotáciu až 7 500 USD za propagáciu výrobku. To sa však netýka áut od japonských, európskych a kórejských výrobcov. Dotácia je k dispozícii iba na nákup elektrických vozidlá od amerických spoločností Ford, General Motors, Stellantis a Tesla. Ide o nehoráznu protekcionistickú politiku v prospech domácich spoločností, v ktorej neexistuje ani voľná súťaž, ani trhové princípy,“ rozhorčil sa Iwata.
A ďalšie...
Ako ďalší príklad autor uviedol skutočnosť, že v októbri 2022 administratíva Joea Bidena oznámila dotácie vo výške 2,8 miliardy dolárov na rozšírenie domácej výroby batérií, používaných v elektrických vozidlách.
Blokovanie konkurentov 
"S rozmachom Číny sa Amerika, hlavný pilier voľného obchodu, prikláňa ku kontrole a blokovaniu. Nová "železná opona"  začína blokovať voľný tok a obchod s technologickými produktmi, službami a personálom. V istom zmysle ide o porážku západných hodnôt,“ uzavrel Iwata.
 
Platobná neschopnosť USA odvrátená. Biden a McCarthy oznámili dohodu
Americký prezident Joe Biden a republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy po sobotňajšom telefonickom rokovaní potvrdili, že sa dohodli na navýšení dlhového stropu USA. Ak by sa tak nestalo, už 5. júna by sa USA zrejme dostali do... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme