Rafael Rafaj: Západ OSPROSTIEVA!
31 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Rafael Rafaj, bývalý poslanec Národnej rady SR a predseda Odborného tímu Republiky pre kultúru a médiá, sa na Facebooku tentokrát rozpísal o chabých výsledkoch súčasných maturantov zo slovenského jazyka.

Úbohá vizitka mladej generácie

Rafaj sa pozastavil nad tým, že súčasní maturanti dosiahli na písomnej časti zo slovenčiny priemer len 55 percent. Jazyková zložka, teda gramatika, musela podľa neho dopadnúť ešte katastrofálnejšie, lebo tento „podpriemerný priemer“ vylepšila literatúra a „porozumenie textu“. Podľa Rafaja je to „úbohá vizitka našej mladej generácie a grohlingovčiny na rezorte školstva“.

Toto „zvonenie alarmu“ je podľa bývalého poslanca len zrkadlom našej doby: „všetko brať len povrchne, to, čo je slovenské, na to sa treba vykašľať, lebo to k životu predstáv liberála snívajúceho americko-európsky sen (snívajte pokojne ďalej, raz sa zobudíte do tvrdej reality) zjavne netreba“.

Deformáciu slovenského podľa Rafaja ilustrujú maturitné výsledky z anglického jazyka. Politik poukazuje na to, že priemer úrovne B1 je síce 53,8 percenta, ale na úrovni B2 už 67,1 percenta a na úrovni C1 65,8 percenta.

Podľa Rafaja lepšie ako slovenčina dopadol aj nemecký jazyk – na úrovni B2 to bolo 71,7 percenta a na úrovni C1 dosiahli maturanti priemer 57,4 percenta. V španielčine dosiahli maturanti dokonca na úrovni B2 81,3-percentnú úspešnosť.

Šucha: To bolo ospravedlnenie, alebo upozornenie, akí sú Slováci sprostí?
Mne sa snáď sníva, povedalo si mnoho Slovákov, keď počuli výroky zástupcu Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Ten sa totiž o národe, z ktorého sám pochádza vyjadril v zmysle, že Slováci majú chybnú DNA. Jeho vyjadrenia mu však... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Slováci - národ slova

Tieto výsledky by mali byť nielen na hanbu, ale aj na reštart a zmenu kurzu smerom k slovenčine. Kto neovláda excelentne vlastný materinský a národný jazyk, darmo sa bude hrdiť“ fluent english“,“ píše Rafaj.

Podľa Rafaja je na zamyslenie, či by sa na prácu vo verejnej službe nemala vyžadovať najvyššia úroveň ovládania štátneho jazyka slovom aj písmom – nie však liberálnymi testami s tromi možnosťami. To je podľa Rafaja len ďalší „(vý)dobytok“ pre idiotov, lebo predsa „hlúpi majú šťastie“.

To, že Západ osprostieva by sme si nemali brať za bernú mincu nasledovania, ale príležitosť na našu budúcu kultúrno-morálnu dominanciu, minimálne. Nezabúdajme, že sme Slováci – národ slova... a slovenčiny, našej materčiny. A že "Na počiatku bolo Slovo, a to Slovo bolo u Boha," uzatvára politik Republiky.

Taraba sa pustil do Šuchu: TO DOPADOL! Už nevie ani kto je ŽENA!
Šéf Európskej komisie na Slovensku, ktorý tvrdí, že máme pokazené chromozómy a treba nás prevychovať, sa najnovšie priznal, že vo veku 62 rokov nevie, kto je to žena! Na sociálnej sieti na to upozornil poslanec a líder strany Život NS Tomáš... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme