Kollár ZVOZIL Šimečku ako malého chlapca: Buď tomu nerozumiete alebo ste zákerný!
27 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Sme rodina si počká na programové vyhlásenie vlády (PVV) a podľa neho sa rozhodne, či vládu odborníkov podporí. Úradnícka vláda nemá veľa práce, má krajinu doviesť do volieb, postarať sa o rozpočet a dbať na čerpanie eurofondov. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ekonomická katastrofa pre Slovensko

Kollár poukázal, že pokým bude vláda robiť na vyrovnanom rozpočte, nebude sa môcť venovať tomu realistickému, deficitnému, rozpočtu. Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) preto predložil do NRSR návrh na skorší termín predloženia návrhu rozpočtu.

"Nikto nechce vyrovnaný rozpočet na budúci rok. To by bola ekonomická katastrofa pre Slovensko," povedal v relácii predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Dodal, že vyrovnaný rozpočet by znamenal výpadok 20.000 pracovných miest. Nevie, čomu to pomôže, ak parlament prinúti vládu, aby návrh rozpočtu predložila už v auguste či septembri. Vyzerá to podľa Šimečku ako hádzanie polien vláde. "Hlavne, aby potom mohli v kampani ukazovať, že pozrite sa, úradnícka vláda navrhuje rozpočet, ktorý zruinuje krajinu," poznamenal.

Vy si najprv upracte v europarlamente, potom kritizujte ten náš

V parlamente je aktuálne podľa Kollára 150 opozičných politikov. "Máme štyri mesiace do volieb. Každý poslanec sa chce ukázať pred svojím predsedom strany, aby dostal čo najlepšie číslo na kandidátke, tak sú prehnane iniciatívni a predkladajú rôzne návrhy zákonov, ktoré veľakrát sú až na hrane normálnosti," skonštatoval šéf NRSR.

Šimečka kritizoval, že v NRSR je veľa populistických návrhov, ktoré zaťažia štátny rozpočet a aj množstvo zbytočných predvolebných kampaňových uznesení. To, ako parlament aktuálne rokuje, je podľa neho aj Kollárova zodpovednosť. "Niekedy sa mi zdá, že možno je aj lepšie, aby parlament do volieb nezasadal," povedal.

Publicista Hrabko: Situácia je v skutočnosti ešte horšia, ako vláda avizuje
Možnosť uplatnenia práva veta pri legislatívnych návrhoch s priamym dosahom na fungovanie samospráv, po ktorom volá novozvolený predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik, je politicky nereálna. Rozumná vláda však bude prípravu... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Šéf hnutia Sme rodina argumentoval, že podľa rokovacieho poriadku nemôže návrhy poslancov nezaradiť na rokovanie NRSR. "Je to ťažké, ale musím dodržiavať zákon," podotkol.

Ak bude parlament ďalej rokovať takýmto spôsobom, tak diera v rozpočte môže byť podľa Šimečku masívna a bude to potom zodpovednosť budúceho parlamentu. Obáva sa, akú dôveryhodnosť bude NRSR mať, ak bude pokračovať takýmto tempom.

Poslanci Sme rodina a OĽANO predložili na schôdzu návrh, ktorý mal obmedziť vládu vo vzťahu k rokovaniam Európskej únie. Ak by chcela vláda urobiť závažné rozhodnutie, musela by prísť pred parlamentný výbor a dostať súhlasné stanovisko, vysvetlil Kollár. Tvrdí, že v minulosti sa využívala tichá procedúra, kedy si vláda schválila mimo parlamentného výboru čo chcela. Návrh má podľa neho šancu uspieť.

Spokojný Blaha: Ľudí na Slovensku NEOBLBLI!
Slovensko ma neprestáva prekvapovať a cítim neuveriteľnú hrdosť. Podľa prieskumu amerických pätolízalov z Globsecu rapídne klesla dôveryhodnosť NATO na Slovensku a väčšina Slovákov viní za vojnu na Ukrajine Američanov či Zelenského režim.... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik