Ukrajinci vedia koľko treba stíhačiek, aby vyhrali (VIDEO)
27 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ministerstvo obrany vypočítalo, koľko amerických lietadiel je potrebných na úplné oslobodenie Ukrajiny.

Na úplné oslobodenie územia od vojsk Ruskej federácie potrebuje Ukrajina 48 amerických lietadiel. Uvádza sa to v správe Ministerstva obrany Ukrajiny na Twitteri.

Ani nie veľa...

"4 letky F-16 (48 lietadiel) sú presne to, čo je potrebné na oslobodenie našej krajiny od agresora," napísali vo vyhlásení.

USA pochybujú

Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley predtým povedal, že malý počet lietadiel nezmení obraz, pretože „Rusi majú tisíce stíhačiek štvrtej a piatej generácie“. Na dve miliardy dolárov odhadol aj presun a podporu desiatich lietadiel F-16. Čiže počet, požadovaný Ukrajinou môže stáť Spojené štáty takmer desať miliárd.

... a zas je s generálom všetko inak
Ukrajinská pravda: Ozbrojené sily zverejnili video so Zalužným, aby rozptýlili propagandistické lži. Dôstojník Ozbrojených síl Ukrajiny Anatolij Štefan zverejnil video s hlavným veliteľom Ozbrojených síl Ukrajiny Valerijom Zalužným, aby potvrdil,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Milan Laca

Pilotov cvičiť budú

Dánsko a Holandsko vedú koalíciu na výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16. Prvý  výcvikový program  sa bude konať v Spojenom kráľovstve, ktoré samotné takéto lietadlá nemá. Informuje o tom  Foreign Policy  s odvolaním sa na zdroje. Základným pozemným výcvikom, podľa článku, prejde 20 pilotov. Príprava bude prebiehať v niekoľkých etapách. Ukrajina pošle kadetov, ktorí hovoria po anglicky.

F-16 v akcii

Výcviková "koalícia"

Noviny píšu, že je pravdepodobné, že Briti nebudú cvičiť Ukrajincov sami, ale bude to koalícia krajín. Ministerka obrany Holandska Kaisa Ollongrenová v parlamente povedala, že armáda je pripravená začať s výcvikom Ukrajincov. Nórsko tiež oznámilo, že je pripravené vstúpiť do koalície. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyhlásil, že niekoľko krajín, vrátane Poľska už začalo s výcvikom ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16. Ozbrojené sily Ukrajiny informovali, že výcvik ukrajinských pilotov na F-16 ešte nezačal , ale výcvik už prebieha.

Ruské jadrové zbrane prevážajú do Bieloruska (VIDEO)
Rusko začalo presúvať nestrategické jadrové zbrane do Bieloruska. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že Rusko začalo presúvať nestrategické jadrové zbrane do pripravených skladov v jeho krajine. Putin podpísal! Lukašenko povedal,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme