JPMorgan varuje pred dominovým pádom ekonomiky! Týka sa to aj Slovákov a Čechov
27 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Na poslednom stretnutí akcionárov spoločnosti JPMorgan, generálny riaditeľ Jamie Dimon vydal nové ekonomické upozornenie. Americká regionálna banková kríza má totiž spôsobiť dominový efekt realitného priemyslu. Podľa správy Dailyhodl sa má kríza dotknúť iba určitých finančných inštitúcií a nehnuteľností.

Ochota nakupovať nehnuteľnosti klesá

Finančné produkty sú čoraz drahšie a sprísňovanie úverov spôsobuje, že dopyt po nich klesá. Trh sa jedného dňa dostane do bodu, kedy budú úvery také drahé, že sa to odzrkadlí na cenovom prepade nehnuteľností na bývanie. Najjednoduchší spôsob pre banku ako si udržať peniaze, je jednoducho neposkytnúť úver.

Navyše sa očakáva, že Americká centrálna banka (FED) aj Európska centrálna banka (ECB) budú pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb aj počas najbližších zasadnutí. Podľa najnovšej štúdie od ECB, vysoké úrokové sadzby spôsobili pokles investícií do bývania. Ochota nakupovať nehnuteľnosti klesá.

Index cien nehnuteľností

Index cien nehnuteľností. Zdroj: ec.europa.eu

Realitný trh zaznamenal prvý pokles

Podľa údajov z Tradingeonomics, index bývania v eurozóne klesol v štvrtom štvrťroku 2022 z hodnoty 146,07 na 143,57 bodov. Ide o prvý pokles od prelomu rokov 2014 a 2015, ktorý ale ani zďaleka nevykompenzuje nárast cien nehnuteľností v posledných rokoch.

Ako uviedol Jamie Dimon, dominový efekt spôsobený vysokými úrokovými sadzbami a krachom amerických bánk môže spôsobiť, že ceny nehnuteľností klesnú ešte viac. Podľa údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska, bola v roku 2022 medziročná zmena cien nehnuteľností na Slovensku na úrovni 21,3 %. Na realitnom trhu ale už nastal prvý pokles.

Kupujúci za súčasných podmienok nadobudli pocit, že nehnuteľnosti budú v budúcnosti vždy len drahšie. Je pravdepodobné, že dlhodobo budú ceny nehnuteľnosti rásť, no v najbližšom roku môže dôjsť ku krátkodobému vychladnutiu.

Hroziaci BANKROT USA už má následky: Globálnu ekonomiku čaká FINANČNÁ KATASTROFA!
Obavy, že Spojené štáty už za niekoľko dní dospejú do situácie, keď nebudú schopné splácať svoje dlhy, naberajú na obrátkach a zatiaľ bezvýsledné rokovania medzi Bielym domom a republikánmi popredné ratingové agentúry sledujú so značným... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik