Voliť môžu aj zahraniční Slováci. POZOR na tento termín
25 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Väčšina z nás má ešte veľa času nad rozmýšľaním nad voľbami, netýka sa to však občanov SR žijúcich v zahraničí. Tí by si mali zariadiť možnosť voliť do určitého termínu, inak sa volieb nebudú môcť zúčastniť.

Vaša žiadosť musí obsahovať niekoľko povinných údajov, ktoré pošlete buď mailom, alebo poštou. Obec vám do určitého termínu musí poslať obálku s hlasovacími lístkami a návratnou obálkou. Vaša voľba musí byť na patričný úrad doručená deň pred konaním volieb, inak hlas započítaný nebude.

O je nutné voľbu požiadať

Ak ste občanom Slovenskej republiky, musíte o možnosť voliť, požiadať do 10. júna 2023. Žiadosť podávate buď elektronicky (cez mailový kontakt, ktorý zverejní vaša samospráva), alebo poštou na adresu mesta alebo obce, kde máte nahlásený trvalý pobyt. Žiadosť musí byť samospráve doručená najneskôr 50 dní pred termínom konania volieb. Žiadosť doručená na obec po tomto termíne nebude akceptovaná.

Predvolebný prieskum tentoraz od Medianu
Voľby by v apríli a začiatkom mája vyhral Smer-SD s podporou 16,2 percenta. Nasledovala by strana Hlas-SD s podporou 13,9 percenta a za ňou Progresívne Slovensko s 11,6 percenta hlasov. Informuje TA SR. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Nezabudnite

Vo svojej žiadosti o voľbu poštou je nutné uviesťmeno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu v SR, adresu miesta pobytu v cudzine. Na základe vašej žiadosti je obec povinná najneskôr 35 dní predo dňom konania predčasných parlamentných volieb voličovi na adresu ktorú zadal v žiadosti zaslať: obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce, hlasovacie lístky, návratnú obálku (bude označená heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ a vypísanou adresou sídla obecného úradu obce ako adresáta a adresou voliča ako odosielateľa) a poučenie o spôsobe hlasovania.

Ako voliť?

„1. Volič si zo všetkych voličských lístkov strán, hnutí alebo koalícií vyberie 1 lístok, ktorému chce dať svoj hlas. Volič následne môže, ale aj nemusí dať 4 preferenčné hlasy. Pokiaľ volič zakrúžkuje viac ako 4 kandidátov na preferenčné hlasy, na prednostné hlasy sa pri zisťovaní výsledkov hlasovania nebude prihliadať, ale hlasovací lístok sa započíta v prospech kandidujúceho subjektu.

2. Po výbere/úprave hlasovacieho lístka vloží volič hlasovací lístok do obálky na ktorej je odtlačok úradnej pečiatky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a túto zalepí. Túto zalepenú obálku volič vloží do návratnej obálky označenej heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“, na ktorej musí byť na nej uvedená adresa obecného úradu obce z ktorej Vám bola zaslaná mosť voľby ako adresáta a adresa voliča ako odosielateľa.

3. Návratnú obálku volič odošle poštou, pričom všetky výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ.

Aby sa mohla byť voľba zarátaná, musí byť obálka doručená obci trvalého pobytu voliča najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (teda v piatok 29. septembra 2023),“informuje stránka 2023volby.sk.

Neverte prieskumom, verte sebe!
V pondelok sme vás informovali, že podľa prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N voľby by v máji vyhral Smer-SD, nasleduje Hlas-SD a PS. tak to vyzerá podľa zisťovania Ipsosu, ktorého výsledky zverejnila TA SR. "Voľby by v apríli vyhral Smer-SD so... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik