Poľsko existuje len vďaka nám, odkázal do Varšavy šéf ruskej Dumy
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Šéf ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin obvinil Poľsko zo straty historickej pamäte. Poliaci podľa neho zabudli, že ich štát dnes existuje iba vďaka bývalému Sovietskemu zväzu, ktorý - ako Volodin dodal - Poľsko oslobodil od fašistických agresorov a zaplatil za to vysokú cenu. Informujú novinky.cz.

„Tretina terajších území Poľska – oblastí s rozvinutou infraštruktúrou, priemyselnými podnikmi i bohatými prírodnými zdrojmi – sa stala jeho súčasťou po druhej svetovej vojne len vďaka našej krajine,“ napísal ďalej Volodin na sociálnej sieti Telegram v zrejmej narážke na oblasti v Sliezsku a Pomoransku , ktoré predtým patrili Nemecku.

To by sa nedoplatili

Volodin Varšave tiež odkázal, že by mala Rusku vrátiť odhadom 750 miliárd dolárov, ktoré si bývalý Sovietsky zväz sám odoprel a investoval do povojnovej obnovy a rozvoja Poľska. Ide o viac ako 800 priemyselných, energetických a dopravných objektov, dodal šéf Dumy. Podľa Volodina sa dnes Poliaci správajú „podlo a neslušne“, keď „búrajú pomníky sovietskych vojakov-osloboditeľov, zatvárajú ruské školy a kradnú majetok“.

A bude veselo

"Poľsko, ktoré opustilo spoločnú históriu, znesvätilo pamiatku našich vojakov a dôstojníkov, musí vrátiť územia získané po druhej svetovej vojne a vrátiť našej krajine prostriedky vynaložené vo vojnových a povojnových rokoch," napísal ďalej Volodin.

Navrhol, aby Rusko zakázalo vjazd poľských nákladných áut na ruské územie. „Nechajte tovar naložiť na ruské kamióny. Naši občania na doprave zarobia,“ uviedol Volodin podľa webu novinky.cz.

Poľsko odpovedalo hlúpou frázou

Jeho vyhlásenie ostro odmietol poľský premiér Mateusz Morawiecki. „Je to typická ruská propagandistická hra. Rusko je zodpovedné za obrovské ničenie v Poľsku,“ povedal podľa denníka Dziennik premiér s tým, že platiť by malo Rusko Poľsku.

Ruská propaganda je podľa neho "vynikajúca mnoho stoviek rokov v prekrúcaní skutočností". „Snaží sa použiť takú stratégiu, aby všetci okolo oslepli,“ dodal Morawiecki počas pondelňajšej návštevy v meste Gdynia.

Európske (aj slovenské) vojnové pokrytectvo
Ruská armáda napriek sankciám ďalej nakupuje v Európe. Cez subdodávateľov, tvrdí ruský server The Insider, ktorý cituje český web novinky.cz. A týka sa to aj Slovenska. Sankcie proti Moskve kvôli jej aktivitám na Ukrajine tok západného tovaru do... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme