Poliaci vyzývajú Zelenského, aby sa ospravedlnil!
21 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Lukasz Jašina, hovorca poľského ministerstva zahraničia vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa ospravedlnil.

"Ukrajinský prezident by sa mal ospravedlniť za to, čo sa stalo v súvislosti s masakrom vo Volyni. My Poliaci sme na štátnej úrovni prevzali zodpovednosť za zločiny spáchané predtým na Ukrajincoch. Zo strany Ukrajiny chýba táto zodpovednosť," povedal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jašina v rozhovore pre poľský spravodajský portál Onet, informuje maďarský denník Mandiner.

"Ukrajinci stále nechápu, aká dôležitá je táto otázka pre Poliakov," dodal a vyzval Zelenského, aby sa ospravedlnil.

Poľský hovorca mal na mysli genocídu vo Volyni na dnešnej západnej Ukrajine.

Od roku 1943 do jari 1945 bolo militantmi Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) zmasakrovaných približne 100 20 Poliakov. 

Väčšina obetí boli ženy, deti a starší ľudia. Masové zabíjanie pokračovalo až do roku 1944, keď oblasť obsadila Červená armáda.

Poľský Sejm vyhlásil incident za genocídu v roku 2016.

Táto téma bola nastolená aj v nedávnom rozhovore s hovorcom ministerstva zahraničia, keď Zelenskyj nedávno navštívil Poľsko a prebiehali rokovania s kanceláriou ukrajinského prezidenta, aby sa prezident mohol zúčastniť na poľských spomienkových slávnostiach.

"Poľskí a ukrajinskí ministri zahraničných vecí viedli veľmi úprimný rozhovor o Volynii, ale v poľsko-ukrajinských vzťahoch máme iné témy, nielen genocídu. Očakávame, že sa nám nakoniec podarí vyriešiť problém, ktorý v súčasnosti brzdí mnohé spoločné iniciatívy," uviedol hovorca Lukasz Jasina.

"Myslím si, že na ukrajinskej strane, a tu budem veľmi diplomatický, mnohí ľudia stále nechápu, aká dôležitá je táto otázka pre Poliakov aj teraz. A pre Ukrajincov genocída zostáva prioritou. Dúfam, že 80. výročie a spomienková slávnosť to zmenia," dodal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik