To najnovšie z vojny Na Ukrajine
20 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu uviedol, že rozhodnutia, ktoré prijala skupina G7 na svojom samite v Japonsku, boli zamerané na "dvojité obmedzenie" Ruska a Číny. V prejave na televíznej konferencii Lavrov zopakoval tvrdenie Ruska, že Západ využíva Ukrajinu ako nástroj na spôsobenie strategickej porážky Rusku.

"Úloha bola stanovená nahlas a otvorene – poraziť Rusko na bojisku, ale nezastaviť sa tam, ale eliminovať ho ako geopolitického konkurenta. Pozrite sa na rozhodnutia, o ktorých sa dnes diskutuje a ktoré sa prijímajú v Hirošime na samite G7 siedmich krajín a ktoré sú zamerané na dvojité zadržiavanie Ruska a Číny," uviedol Lavrov podľa agentúry Reuters.

Zhrnutie najnovšej situácie na Ukrajine podľa britského denníka The Guardian.
  • Šéf ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin si v sobotu privlastnil úplnú kontrolu nad ukrajinským mestom Bachmut, ohniskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky vojny. Prigožin to potvrdil vo videu, v ktorom sa objavil v bojovej uniforme pred radom bojovníkov držiacich ruské vlajky a Wagnerove transparenty. "Dnes o 12:00 bol Bachmut úplne ovládnutý," povedal Prigozhin. Povedal, že jeho sily sa od 25. mája stiahnu z Bakhmutu na odpočinok a preškolenie.

Rusi hlásia dobytie Bachmutu (Arťomovska). Kyjev to popiera (VIDEO)
Ruské sily úplne oslobodili Artemovsk (Bachmut). Ruské sily dnes plne získali kontrolu nad Arťomovskom, vyhlásil zakladateľ "Wagnerovej skupiny" Jevgenij Prigožin. Oznam zverejnila jeho tlačová služba na kanáli Telegram. Dobyli posledné... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Milan Laca

  • Ukrajinská armáda poprela, že by ruská súkromná vojenská jednotka Wagner prevzala plnú kontrolu nad zničeným východným mestom Bachmut, a uviedla, že jej jednotky tam pokračujú v boji. "To nie je pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute,“ povedal pre agentúru Reuters vojenský hovorca Serhiy Čerevatyj. 

  • Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uviedla, že situácia v Bachmute je kritická, pričom ukrajinské jednotky udržiavajú obranu v juhozápadnej časti mesta. „Ťažké boje v Bachmute. Situácia je kritická,“ povedala v aplikácii Telegram. "Odteraz naši obrancovia kontrolujú niektoré priemyselné a infraštruktúrne zariadenia v oblasti a súkromnom sektore."

BM-21 'Grad' viacnásobný raketometný systém strieľajúci v smere frontového mesta Bakhmut. Fotografia: Getty Images

  • Skupina G7 vo svojom záverečnom komuniké z tohtotýždňového summitu odsúdila „brutálnu“ vojnu Ruska proti susednej Ukrajine a označila ju za „vážne porušenie medzinárodného práva“. V rámci vyhlásenia svetoví lídri vyzvali na „spravodlivý a trvalý mier“ a opätovne potvrdili svoj zámer poskytnúť Ukrajine vojenskú, finančnú a humanitárnu podporu.

  • Volodymyr Zelenskyj povedal, že pozval Indiu, aby sa pripojila k mierovej formulácii Ukrajiny počas jeho rozhovorov s predsedom vlády krajiny Narendrom Modim na okraji summitu Skupiny siedmich (G7) v sobotu v Japonsku. Zelenskyj v aplikácii Telegram uviedol, že počas svojho prvého osobného stretnutia od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 diskutovali aj o potrebách Ukrajiny v oblasti odmínovania a mobilných nemocníc, uviedla agentúra Reuters .

  • Americký prezident Joe Biden ohlási balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 375 miliónov dolárov v Hirošime v Japonsku, kde sa zúčastňuje samitu G7, uviedol americký predstaviteľ. Predstaviteľ v piatok uviedol, že balík bude obsahovať delostrelectvo, muníciu a raketomety Himars, uviedla agentúra Reuters.

  • Západné krajiny budú vystavené „kolosálnym rizikám“, ak Ukrajine dodajú stíhačky F-16, citovala v sobotu tlačová agentúra Tass námestníka ruského ministra zahraničných vecí Alexandra Gruška. Americký prezident Joe Biden v piatok povedal lídrom G7, že Washington podporuje spoločné programy výcviku spojencov pre ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, uviedli vysokí americkí predstavitelia.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško, foto: Getty Images

  • Asistent poľského prezidenta Andrzej Duda uviedol, že objekt, ktorý vlani vstúpil do poľského vzdušného priestoru a bol nájdený v apríli, bola raketa ruskej výroby. Associated Press uvádza, že pobočník Pawel Szrot v piatok v rádiu RMF FM povedal, že nos rakety sa našiel a že je „zvláštny“, pretože bol vyrobený z betónu. Skúmali to experti.

  • USA uviedli, že podporia spoločné medzinárodné úsilie vycvičiť ukrajinských pilotov na lietanie na F-16 a iných moderných stíhačkách, čo predstavuje významné posilnenie západnej podpory Kyjeva pri príprave veľkej protiofenzívy. Správu privítali Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Rishi Sunak, ktorého RAF sa do iniciatívy zapojí.

  • Zelenskyj oslovil lídrov Ligy arabských štátov v saudskoarabskej Džidde a požiadal ich, aby nezakrývali oči pred tým, čo sa deje na Ukrajine. Saudskoarabský minister zahraničia po návšteve vyhlásil krajinu za neutrálnu v konflikte.

Z porušovateľov ĽUDSKÝCH PRÁV sú zrazu priatelia!
Zelenskyj vyzýva lídrov Ligy arabských štátov, aby nezakrývali oči pred vojnou na Ukrajine. Ukrajinský vodca vystúpil pred Arabskou ligou lídrov v Džidde v Saudskej Arábii, informuje The Guardian. Ľudské práva zrazu nehrajú rolu Prezident... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

  • USA zastavili vývoz veľkého množstva spotrebného tovaru do Ruska vrátane sušičiek bielizne, snežných pluhov a dojacích strojov z obavy, že tovar môže byť prerobený na podporu vojny Moskvy na Ukrajine. Zoznam zakázaných spotrebných tovarov prišiel, keď Bidenova administratíva pridala na čiernu listinu obchodu aj 71 spoločností.

  • Rusko uvalilo sankcie na bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu v reakcii na to, že USA uvalili sankcie na 300 jednotlivcov, spoločností a inštitúcií. Opatrenia USA sú vo veľkej miere zamerané na výrobu energie.

  • Západní lídri na samite Skupiny sedem v Japonsku naliehali na Rusko, aby zastavilo svoje námietky voči obnoveniu čiernomorskej dohody o obilninách a povedali mu, aby zastavilo „ohrozovanie globálnych dodávok potravín“.

  • Spojené kráľovstvo predstavilo celý rad nových sankcií pred stretnutím G7 v Hirošime. Sunak oznámil britský zákaz dovozu ruských diamantov a medi, niklu a hliníka ruskej proveniencie. Sunak má tiež vlastnú misiu, ktorej cieľom je prinútiť Indiu, aby prejavila väčšiu podporu Ukrajine.

Americko - ruský pingpong
USA uvalili na Rusko nové vývozné obmedzenia. Moskva zakázala vstup 500 Američanom, vrátane bývalého prezidenta Baracka Obamu. Americké úrady rozšírili vývozné obmedzenia voči Rusku a Bielorusku na 1200 položiek. Nové zákazy Ako informovalo... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Milan Laca

  • Maďarsko zintenzívnilo hrozby blokovaním ďalších fondov EÚ na zbrane na pomoc Ukrajine, čím na summite G7 marilo prejav jednoty západných krajín.

  • Austrália uvalila na Rusko nový súbor sankcií a zákaz vývozu. Sankcie sa zamerajú na 21 subjektov a troch jednotlivcov, pričom subjekty zahŕňajú veľkú ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť, zlatú spoločnosť Polyus PJSC, oceliarsku spoločnosť Severstal PJSC a päť bánk.

  • Ruská vláda zaradila britského prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana na zoznam hľadaných v rámci odplaty po tom, čo súd so sídlom v Haagu vydal zatykač na Vladimira Putina za údajný dozor nad únosmi ukrajinských detí.

Zelenskij pri príchode do Džiddy v Saudskej Arábii. Fotografia: Saudská tlačová agentúra

  • Volodymyr Zelenskij obvinil niektorých arabských lídrov z ignorovania hrôz ruskej invázie do jeho krajiny počas prejavu na summite Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii. „Bohužiaľ, vo svete a tu medzi vami sú takí, ktorí privierajú oči pred týmito klietkami a nelegálnymi anexiami,“ povedal Zelenskij v piatok arabským hlavám štátov a vyzval ich, aby sa „úprimne pozreli“ na vojnu.

Ruská odplata
Ruské Ministerstvo vnútra Ruska zaradilo prokurátora Medzinárodného trestného súdu do databázy hľadaných osôb. Ministerstvo vnútra dalo na zoznam hľadaných prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Ahmada Chána, ktorý vydal zatykač na... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik