Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. mája
20 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. mája

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stále nie je pripravený podporiť členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii, keďže Štokholm podľa neho poskytuje útočisko teroristickým organizáciám. Erdogan podľa vlastných slov nemôže priaznivo nahliadať na úsilie Švédska o členstvo v NATO, kým bude táto krajina naďalej dovoľovať "odnožiam tureckých teroristických skupín voľne sa potulovať po uliciach Štokholmu".

DŽIDDA - Arabskí lídri privítali v piatok sýrskeho prezidenta Bašára Asada na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v Saudskej Arábii, od ktorého sa očakávalo, že bude konfrontáciou konfliktov na Blízkom východe aj mimo neho. Triumfujúci Asad vyzval na "novú etapu" regionálnej spolupráce na summite, na ktorom prekvapivo vystúpil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Z porušovateľov ĽUDSKÝCH PRÁV sú zrazu priatelia!
Zelenskyj vyzýva lídrov Ligy arabských štátov, aby nezakrývali oči pred vojnou na Ukrajine. Ukrajinský vodca vystúpil pred Arabskou ligou lídrov v Džidde v Saudskej Arábii, informuje The Guardian. Ľudské práva zrazu nehrajú rolu Prezident... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

HIROŠIMA - Japonsko oznámilo, že Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pocestuje v sobotu do Hirošimy, kde sa má zúčastniť na summite krajín G7 o Ukrajine. Očakáva sa, že Zelenskyj dorazí do Hirošimy, miesta prvého jadrového útoku na svete, v sobotu večer.

HIROŠIMA - JAmerický prezident Joe Biden "sa teší na stretnutie" s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským v Hirošime, uviedol v sobotu Biely dom a potvrdil tak informáciu, že títo dvaja politici sa stretnú na okraj summitu krajín G7. "Je isté, že sa s ním prezident Biden stretne," povedal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, no neuviedol žiadne podrobnosti ohľadom toho, kedy sa rokovanie uskutoční.

Zelenskyj letí na summit G7 do Japonska
Ukrajinský predstaviteľ potvrdil Zelenského osobné vystúpenie na stretnutí G7, informuje The Guardian. Teraz máme oficiálne potvrdenie plánovanej osobnej návštevy Zelenského v G7. Zelenskyj pocestuje do Japonska na summit G7 v Hirošime, povedal v... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz veľkého množstva spotrebného tovaru do Ruska, vrátane sušičiek bielizne, snežných pluhov či dojacích zariadení. Urobila tak pre obavy, že pôvodný účel použitia tohto tovaru by mohol byť zmenený a mohol by byť použitý Ruskom vo vojne proti Ukrajine. Zoznam spotrebného tovaru vylúčeného z exportu prichádza v čase, keď Bidenova administratíva pridala na sankčný zoznam aj 71 firiem.

MILÁNO - Slávny román Meno ruže od talianskeho spisovateľa Umberta Eca bude mať aj podobu operného predstavenia. Vznikne v koprodukcii milánskej La Scaly a Parížskej opery, ktoré si dielo vychádzajúce zo slávneho románu objednali u talianskeho skladateľa Francesca Filideiho. Svetová premiéra novej opery sa uskutoční 27. apríla 2025 v La Scale. Dirigentom bude Ingo Metzmacher a v hlavných úlohách vystúpia okrem iných mezzosopranistka Kate Lindsayová a barytonista Lucas Meachem.

USA idú cvičiť ukrajinských pilotov
Biden hovorí, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách F-16. Téme sa venuje The Guardian. Americký prezident Joe Biden povedal lídrom G7, že Washington podporí spoločné úsilie so spojencami pri výcviku ukrajinských pilotov na... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik