Rusi hlásia dobytie Bachmutu (Arťomovska). Kyjev to popiera (VIDEO)
20 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ruské sily úplne oslobodili Artemovsk (Bachmut).

Ruské sily dnes plne získali kontrolu nad Arťomovskom, vyhlásil zakladateľ "Wagnerovej skupiny" Jevgenij Prigožin. Oznam zverejnila jeho tlačová služba na kanáli Telegram.
Dobyli posledné domy

"Popoludní 20. mája bol Arťomovsk (Bachmut), posledná časť takzvanej "samoletskej výškovej budovy", úplne obsadený," povedal Prigožin. Kontrola nad mestom prejde na ministerstvo obrany. Podľa neho  od 25. mája začnú Wagnerovci sťahovať svoje jednotky na odpočinok a preškolenie. Vojaci skupiny tiež vytvoria „nevyhnutné obranné línie“.

Dočká sa Zelenskyj stíhačiek F-16? Možno, len nie od USA
Spojené štáty a spojenci chcú vraj dať Ukrajine F-16. Biden to však dementuje! Vraj je to isté! USA a ich spojenci plánujú presunúť stíhačky F-16 do Kyjeva, oznámila televízia NBC, ktorá sa odvolala na vysokého amerického... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Milan Laca

Ďakuje
Prigožin sa poďakoval generálom Sergejovi Surovikinovi a Michailovi Mizincevovi, ktorí „umožnili uskutočniť túto náročnú operáciu“.
"A ďakujem Vladimírovi Vladimirovičovi Putinovi, že nám dal túto príležitosť a veľkú česť brániť našu vlasť," zdôraznil Prigožin. Poďakovanie vyjadril aj bojovníkom a armáde Wagnerovcov, ktorí sa zúčastnili na bojoch, ako aj všetkým padlým.
Odkaz Zelenskému 
Prigožin navyše požiadal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý je na summite G7, aby túto informáciu sprostredkoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi.
Čo zostalo z mesta po ôsmich mesiacoch bojov
Čo hovorí Kyjev

Situácia v Bachmute (Aťomovsku) je kritická, ale obrancovia kontrolujú určité objekty. Ukrajinská armáda, napriek vyjadreniu Jevgenija Prigožina popiera, že by ruskí žoldnieri prevzali plnú kontrolu nad zničeným mestom. Obranné sily Ukrajiny stále držia obranu v oblasti pri vstupe do mesto zo strany Kosťantynivky.

Ťažké boje

Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Hanna Maljar vyhlásila -  "V Bachmute (Arťomovsku) prebiehajú ťažké bitky. Situácia je kritická. Naše jednotky zároveň udržiavajú obranu v priestore Litaku. Odteraz naši ochrancovia kontrolujú určité priemyselné a infraštruktúrne zariadenia v tejto oblasti a súkromný sektor. Naše jednotky bojujú v Bachmute (Arťomovsku)," povedala Maljar..

Tajné prípravy NATO na vojnu odtajnené
NATO schváli tajné plány v prípade konfrontácie s Ruskom. Reuters: NATO prijme tajné plány pre prípad konfliktu s Ruskom. Plány už sú NATO na júlovom summite vo Viľniuse plánuje schváliť nové iniciatívy v prípade možnej konfrontácie s Ruskom,... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme