ZMÄTENÉ SÚDY? Čaputová je sklamaná a prekvapená
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. Na rozsudok v kauze vraždy novinára Kuciaka reagovali aj viacerí politici.

Nečakaný verdikt

"Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zs. a oslobodením Mariana K. čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," povedala.

Rozhodnutie súdu je podľa nej dôležité rešpektovať aj pri "takýchto nečakaných verdiktoch". Poukázala na to, že si treba počkať na odôvodnenie rozhodnutia a následne aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Hlava štátu skonštatovala, že myslí hlavne na rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Korupciu, kriminalitu a zlo nevieme vymazať z tohto sveta, ale vieme budovať štát, ktorý ich dokáže trestať. Nestrácajme vieru, aj keď je to v tejto chvíli ťažké," dodala.

Reagovali viacerí politici

Líder OĽANO Igor Matovič verí, že Božie mlyny síce melú pomaly, ale spravodlivo a aj podnikateľ Marian K. si po odvolaní sa pozostalých nakoniec vypočuje spravodlivý rozsudok.

Mimoparlamentný Hlas-SD rozsudok rešpektuje. "Jednou z troch zásadných priorít vlády Petra Pellegriniho bolo vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Dnešný rozsudok Špecializovaného trestného súdu vníma Hlas ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho," uviedla strana v stanovisku.

Rozhodnutiu súdu nerozumie ani Kolíková!
NESTAČÍ ROZHODNÚŤ, TREBA VYSVETLIŤ! Myslí si to exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Podnikateľa Mariana Kočnera totiž oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je z rozsudku sklamaný a nerozumie mu. "Ako politici aj občania musíme rozhodnutia súdov rešpektovať. Zároveň sa však obávam, že po takomto rozsudku bude hrozná trauma pokračovať, pre rodiny obetí aj pre Slovensko," povedal.

Verdikt súdu nedáva zmysel ani nezaradenému poslancovi parlamentu pôsobiacemu v mimoparlamentnej strane Demokrati Jurajovi Šeligovi. "Onemel som, nedáva to zmysel, vysvetleniu logicky nerozumiem. Cítim pachuť sklamania," skonštatoval.

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, foto: TASR

Rodičia nechápu

"Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala.

Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To nemôže takto zostať," povedal Kuciakov otec.

Súd objasnil svoje rozhodnutie
Podnikateľa Mariana Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsovú senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Žilinka hrdinsky

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý je zase poškodeným v prípade prípravy vrážd prokurátorov, reagoval tým, že uvedomenie si, že mohol byť predmetom úvah o fyzickej likvidácii, zásadne zmenilo život jemu i jeho rodine. "Čo sa však nezmenilo a nikdy sa nezmení, je to, že nieto tej sily, ktorej by sa napriek neprestajnej snahe podarilo urobiť ma niekým iným," podotkol na sociálnej sieti.

Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý je tiež jedným z poškodených, sa o rozsudku dozvedel z médií. "Súdne rozhodnutie rešpektujem. K trestnej veci sa vyjadrím po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia," uviedol.

Kočner a Zsuzsová. FOTO - TASR/ Koláž Redakcia HD

Predsedníčka senátu Ružena Sabová

Podnikateľa Mariana K. v piatok Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Alena Zs. je vinná. Súd jej vymeral 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

"V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana K.," doplnila predsedníčka senátu. Zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine.

Alena Zs. bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana K. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany.

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu, ktorá zdôvodňovala rozsudok približne dve hodiny.

Padol verdikt v kauze vraždy Jána Kuciaka! KOČNER JE NEVINNÝ!
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes padol na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku rozsudok v druhom kole procesu. Vypočuť si ho prišiel len Marian Kočner, Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti.... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik