USA idú cvičiť ukrajinských pilotov
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Biden hovorí, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na lietadlách F-16. Téme sa venuje The Guardian.

Americký prezident Joe Biden povedal lídrom G7, že Washington podporí spoločné úsilie so spojencami pri výcviku ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, informovala v piatok CNN s odvolaním sa na vysokého amerického predstaviteľa.

Podľa CNN je nepravdepodobné, že by sa školenie uskutočnilo v USA, ale v Európe. 

„Keďže výcvik prebehne v nasledujúcich mesiacoch, naša koalícia krajín zúčastňujúcich sa na tomto úsilí rozhodne o tom, kedy skutočne poskytnúť lietadlá, koľko ich poskytneme a kto ich poskytne,“ uviedol predstaviteľ.

Dodal, že „dodnes sa Spojené štáty a naši spojenci a partneri sústredili na poskytovanie Ukrajine veľkej väčšiny systémov, zbraní a výcviku, ktoré sa vyžadujú na vedenie útočných operácií túto jar a leto. Diskusie o zlepšení ukrajinských vzdušných síl odrážajú náš dlhodobý záväzok k sebaobrane Ukrajiny".

screenshot videa youtube | Prezident USA Joe Biden

V marci dvaja ukrajinskí piloti navštívili americkú leteckú základňu v Tucsone v Arizone kvôli hodnoteniu, kde použili letecké simulátory. Kongres vyčlenil peniaze v rozpočte na rok 2023 na školenia.

CNN vo štvrtok informovala, že Bidenova administratíva naznačila európskym spojencom, že im USA umožnia export stíhačiek F-16 na Ukrajinu, uviedli zdroje oboznámené s diskusiami.

Zelenskyj letí na summit G7 do Japonska
Ukrajinský predstaviteľ potvrdil Zelenského osobné vystúpenie na stretnutí G7, informuje The Guardian. Teraz máme oficiálne potvrdenie plánovanej osobnej návštevy Zelenského v G7. Zelenskyj pocestuje do Japonska na summit G7 v Hirošime, povedal v... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik