Súd objasnil svoje rozhodnutie
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Podnikateľa Mariana Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsovú senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

"Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

"Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala," zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zs. a Dušana K. bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

Obžalovanú Alenu Zs. súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Obžalovaného Darka D. oslobodil spod obžaloby. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne.

Padol verdikt v kauze vraždy Jána Kuciaka! KOČNER JE NEVINNÝ!
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes padol na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku rozsudok v druhom kole procesu. Vypočuť si ho prišiel len Marian Kočner, Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti.... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Alena Zsuzsová sa čerstvého vzduchu na slobode zrejme tak skoro nenadýchne. Zdroj: TASR

ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tam čelia obžalobe aj Darko Dragič a Dušan Kracina. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.

Rodiny zavraždených po vynesení rozsudku: FUJ NÁŠMU SÚDNICTVU!
Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik