Rozhodnutiu súdu nerozumie ani Kolíková!
19 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

NESTAČÍ ROZHODNÚŤ, TREBA VYSVETLIŤ! Myslí si to exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Podnikateľa Mariana Kočnera totiž oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Predsedníčka senátu ŠTS v odôvodnení rozsudku hovorila jasne: „Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner.“

Na toto prekvapivé rozhodnutie, avšak na základe všetkých dôkazov, ktoré hovorili v prospech Mariana Kočnera, pochopiteľne reagujú i politici. Najmä tí, ktorí postavili svoju vtedajšiu predvolebnú kampaň na tejto tragickej udalosti.

Nerozumie

"Nerozumiem, prečo Špecializovaný trestný súd oslobodil Mariana Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypočula som si dvakrát rozsudok a jeho odôvodnenie," píše Kolíková na sociálnej sieti.

Hovorí, že rozsudku neporozumela ani ako bývalá ministerka spravodlivosti a advokátka. Preto nemá očakávanie, že by mu mohla rozumieť širšia verejnosť a úplne chápe rozhorčenie rodičov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Treba vysvetľovať

"Osobitne v takomto prípade je úplnou nevyhnutnosťou, aby súd urobil maximum pre vysvetlenie dôvodov svojho rozhodnutia. Mal dať tiež priestor novinárom pýtať sa a odpovedať im na ich otázky. Nie je vôbec podstatné, že ide o živú vec a môže ísť ešte na Najvyšší súd SR. Je dôležité, aby sme rozumeli v každom štádiu konania, prečo a ako súd rozhodol," prízvukuje exministerka.

Nepochybuje o tom, že sudcovia rozhodli v najlepšom vedomí a svedomí. To však podľa Kolíkovej nestačí. "Aby sme uverili, že súdy rozhodujú spravodlivo, musia urobiť viac preto, aby sme rozumeli ich rozhodnutiam," uzavrela Kolíková.

Padol verdikt v kauze vraždy Jána Kuciaka! KOČNER JE NEVINNÝ!
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes padol na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku rozsudok v druhom kole procesu. Vypočuť si ho prišiel len Marian Kočner, Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti.... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Vrchnosť krúti hlavou

"Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zs. a oslobodením Mariana K. čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Spravodlivosť pre Jána a Martinu: Zsuzsová vinná a veríme, že Najvyšší súd spravodlivo rozhodne aj o Kočnerovi!“ uviedla xministerka informatizácie a šéfka bývalej vládnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

Rodičia nechápu

"Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala.

Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To nemôže takto zostať," povedal Kuciakov otec.

Foto: TASR | Ilustračná foto

Zlizla si to Zsuzsová

Alena Zsuzsová je vinná z prípravy vraždy novinára Jána Kuciaka. Zsuzsovú za vinnú v piatok (19. 5.) uznal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Súd ju odsúdil na 25 rokov. Jánovi Kuciakovi zároveň musí nahradiť majetkovú ujmu vo výške 80-tisíc eur a nemajetkovú vo výške 1 400 eur.

Vinná je aj z objednávky vraždy prokurátora Maroša Žilinku spolu s obžalovaným Dušanom Kracinom a z prípravy vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. Súd ju uznal za vinnú aj z nedovoleného ozbrojovania. Samopal, ktorý mal byť použitý na vraždu prokurátorov, totiž zaplatila ona.

Mariana Kočnera ŠTS spod obžaloby z objednávky vraždy Jána Kuciaka oslobodil. "Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

"Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala," zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zs. a Dušana K. bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

Súd objasnil svoje rozhodnutie
Podnikateľa Mariana Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsovú senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik