Poliaci - Ukrajinci. Konflikty?
19 | 05 | 2023 I Milan Laca
Poliaci odohnali Ukrajincov, spievajúcich hymnu.

Gazeta Wyborcza: Poľskí nacionalisti vyhnali ukrajinských aktivistov z hlavného námestia v Krakove.

Konflikt
Poľskí nacionalisti vyhnali ukrajinských aktivistov z hlavného námestia v Krakove, kde sa konali každodenné akcie, píšu noviny Gazeta Wyborcza. Podľa článku, Ukrajinci pri pamätníku spisovateľa Adama Mickiewicza na námestí každý deň demonštrovali. Od februára minulého roku prinášali vlajky Ukrajiny a iných štátov a tiež „spievali hymny“. Výsledkom bolo, že skupiny poľských nacionalistov usporiadali svoju niekoľkodňovú akciu, ktorej cieľom bolo „nedávať Adama cudzincom“. K pamätníku začali prichádzať skupiny aktivistov s poľskými vlajkami a transparentmi o volyňskej masakre a Banderovi. Začali blokovať prístup k pamätníku.
 
Česko oficiálne prvý raz pozdraví zjazd nemeckých vysídlených sudeťákov
Česká republika bude po prvý raz od druhej svetovej vojny oficiálne zastúpená na zhromaždení sudetských Nemcov. Informuje web eadaily.com. Českú republiku bude na tradičnom výročnom valnom zhromaždení sudetských Nemcov vysídlených z Československa... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
Súboj o pamätník  
"Pomník Adama Mickiewicza, ktorý na krakovskom trhovisku obsadzovali Ukrajinci necelý rok a pol, Poliaci získali späť," vyhlásili  po akcii predstavitelia poľského nacionalistického hnutia "16 postulátov". Mickiewiczov pomník je, podľa nich, pre Poliakov symbolom a Ukrajinci pri ňom organizovali „príliš veľa“ demonštrácií, tak „nech spievajú inde“. Podľa poľských úradov tam je  950 tisíc utečencov z Ukrajiny.  V Poľsku žije celkovo 2,3 milióna Ukrajincov.
Predchádzajúci konflikt
Čitatelia poľského portálu Kresy v marci ostro zareagovali na akciu ukrajinských utečencov v Krakove, kde demonštrovali s vlajkou UPA (Ukrajinská povstalecká armáda, známa tiež pod zaužívaným názvom Banderovci). Zhromaždenie sa konalo na hlavnom námestí v Krakove. Jeho účastníci držali v rukách vlajku „Bandera“. Ako napísali  noviny, odvysielala to miestna televízia, pričom súdiac podľa záberov, demonštrácia vlajky nevyvolala žiadnu reakciu polície.
Poľsko-ukrajinský problém

Otázka interpretácie volyňskej masakry, ako aj postoj k vodcom ukrajinských nacionalistov z čias OUN-UPA,  je jednou z najťažších otázok vo vzťahoch medzi Poľskom a Ukrajinou. Dolná komora poľského parlamentu prijala v lete 2016 uznesenie, ktorým uznala 11. júl za Národný deň pamiatky obetí genocídy spáchanej ukrajinskými nacionalistami na obyvateľoch druhej poľskej republiky v rokoch 1943-1945. Podľa poľskej strany, masakry spáchali v rokoch 1939-1945 prívrženci OUN-UPA  na poľskom obyvateľstve Volyne, východnej Haliče a juhovýchodných provincií druhej poľskej republiky.

Tajné prípravy NATO na vojnu odtajnené
NATO schváli tajné plány v prípade konfrontácie s Ruskom. Reuters: NATO prijme tajné plány pre prípad konfliktu s Ruskom. Plány už sú NATO na júlovom summite vo Viľniuse plánuje schváliť nové iniciatívy v prípade možnej konfrontácie s Ruskom,... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme