Žiak z osady napadol učiteľku. Rozbil jej okuliare, aj nos
18 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Šiestak základnej školy v Hrabušiciach rozbil učiteľke nos aj okuliare. Učiteľke sa spustila z nosa krv. Prípad rieši polícia.

Pre väčšinu žiakov na Základnej školy v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves tvoria Rómovia, ale podľa slov riaditeľky Alena Rerkovej takéto správanie nie je bežné.

„Áno, stalo sa to, ideme ďalej, robíme ďalej. Nechce sa mi už o tom rozprávať. Ja som urobila to, čo som mala urobiť, aby som ochránila učiteľov aj žiakov. Volala som políciu, je to v riešení a to je všetko, čo vám k tomu chcem povedať,“ reagovala riaditeľka pre denník Korzár.

Podľa slov napadnutej učiteľky opatrení majú dosť, v triedach dozor.

„My máme opatrení dosť. Máme všetkých ľudí na dozoroch, každý triedny je v triede, jednoducho sa to stalo a bodka. No čo sa s tým dá robiť? Nič. Nechcem sa rozčuľovať, už mám toho dosť,“ uviedla Rerková.

Incident sa stal v pondelok, keď sa do seba pustili na chodbe pred triedou šiestaci. Keď ich išla učiteľka upokojovať, jeden zo žiakov sa otočil a rukou ju udrel do tváre tak, že jej rozbil rám okuliarov. Učiteľke sa pustila aj krv z nosa.

Polícia v uvedenej veci koná

„V súčasnej dobe sú vo veci vykonávané potrebné procesné úkony, po vykonaní ktorých bude meritórne rozhodnuté v zmysle Trestného poriadku, a to i s prihliadnutím aj na vek podozrivej osoby,“ odpovedala pre Korzár, krajská policajná hovorkyňa z Košíc Jana Mésarová.

Polícia už koná a vo veci prijala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu výtržníctva.

Vyjadril sa aj starosta obce

„Problém je, že učiteľ už pre deti nie je autorita. Niekedy sme sa báli doma povedať, že nás učiteľ pokarhal, aby sme ešte aj my doma neboli pokarhaní, a teraz je to úplne ináč. Žiaci už nemajú taký rešpekt pred učiteľmi. A obávam sa, že to už nikdy nebude tak, ako to kedysi bolo,“ uviedol pre Korzár.

Rozdiel vidí aj vo vyučovaní na dedine a v meste. „Myslím si, že v mestách na školách je to stokrát horšie ako u nás na dedinskej škole. Tam sa také veci stávajú možno častejšie, len sa to nerieši,“ dodáva starosta obce Habušice, Marcel Kacvinský.

Čo hovoria obyvatelia?

„Ja viem, že sa to tak nemá hovoriť, ale sú ako z divých vajec. Vždy bol s nimi problém, akoby nemali motiváciu správať sa lepšie. V škole je 90 percent detí Rómov, jeden sa vyťahuje pred druhým, predbehujú sa, kto skôr niečo vyvedie, a nevedia sa zmestiť do kože,“ uviedol pán Peter.

„V Hrabušiciach je síce veľa Rómov, ale sú takí celkom disciplinovaní. Ale do školy chodia aj Rómovia z Betlanoviec, tí sú ešte akí-takí, ale aj z Vydrníka a s tými je problém. Ostatné deti obyvatelia dávajú väčšinou do mesta,“ dodal.

Nejde vraj o rómsky incident

„Ktokoľvek z nás by sa tam narodil, správal by sa úplne rovnako. Nie je dôležité, že chlapec bol z rómskej menšiny. Dôležité je, že bol z osady. Ďalších tisíc žiakov z rómskej menšiny nenapadlo učiteľku, aj to treba dodať," zdôraznil Pavel Hrica, riaditeľ občianskeho združenia Cesta von, ktoré sa venuje marginalizovaným skupinám obyvateľstva.

„My vôbec nepoužívame slovo 'rómske', to je také rasistické. Ide o výrazne sociálne znevýhodnené prostredie. V osadách predsa žijú Rómovia aj Nerómovia. Teda to nie je etnický, ale socioekonomický problém chudoby a vylúčenia. Veľká časť Rómov je normálne integrovaná do spoločnosti," dodal.

Situácia sa podľa neho dá riešiť

Podľa Hricu sa dá ísť do každej rodiny z vylúčenej komunity a dohliadať na zdravý vývoj dieťaťa

"Čím viac to nechávame vyhniť ako spoločnosť, tým viac je okruh týchto ľudí väčší a narastá," vysvetľuje.

Jedným z riešení podľa neho je, že: "...deti by nemuseli by ísť na špeciálne školy, mali by väčšiu šancu sa zamestnať a byť prispievateľmi a nie poberateľmi. Všade vo svete sa to deje, len u nás sa na to pozeráme, že je to neriešiteľné. Stále sa vyhovárame. Žneme len dôsledky toho, že problém nechávame vyhniť...“

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik