Plánujú ako skončiť vojnu. Zabudli sa niekoho spýtať
18 | 05 | 2023 I Milan Laca
Spojené štáty americké sa pripravujú na scenár zmrazenia ukrajinského konfliktu.

Politico: Americké úrady diskutujú o perspektíve zmrazenia konfliktu na Ukrajine na desaťročia.

Hľadajú 
Administratíva prezidenta Joea Bidena, podľa denníka očakáva, že na to je potrebné identifikovať potenciálne hranice, ktoré by Ukrajina a Rusko neprekročili. Nemusia však byť oficiálne. Tento scenár sa môže ukázať ako najrealistickejší vzhľadom na to, že ani jedna strana neprizná porážku, uvádza sa v článku denníka Politico.
Plánujú
"Plánujeme dlhodobo, bez ohľadu na to, či to vyzerá zamrznuté alebo rozmrazené," citujú noviny slová amerického predstaviteľa.
Autor poznamenal, že dlhodobé plánovanie sa pre Washington stáva čoraz väčšou prioritou. Biely dom verí, že nadchádzajúca protiofenzíva Ukrajiny „nespôsobí Rusku smrteľnú ranu“. Špekulácie o dlhodobom plánovaní by mohli podkopať dôveru Kyjeva v neochvejnú pomoc USA, vzhľadom na túžbu niektorých republikánov oslabiť podporu pre Ukrajinu, uvádza sa v článku. Niektorí americkí predstavitelia a analytici, ktorých cituje Politico, zdôraznili, že kórejská vojna by mohla byť modelom pre vývoj konfliktu na Ukrajine.
Je vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci Borell konšpirátor a dezolát?
„Ak nepodporíme Ukrajinu, Ukrajina padne v priebehu niekoľkých dní,“ hovorí Joseph Borrell v rozhovore pre euronews.com. Ale, nielen to hovorí. Ukrajina podľahne ruským silám „počas niekoľkých dní“ bez vojenskej podpory západných krajín, povedal... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
Príklad

"Zastavenie konfliktu v kórejskom štýle je určite niečo, o čom experti a analytici vo vláde, aj mimo nej, diskutovali. Je to prijateľné, pretože žiadna zo strán by nemala uznať žiadne nové hranice. Jediná vec, na ktorej sa bude treba dohodnúť, je prestať strieľať pozdĺž stanovenej línie,“ povedal bývalý predstaviteľ Bidenovej administratívy.

Nádeje
Autori článku dodali, že čím dlhšie sa bude konflikt naťahovať, tým je pravdepodobnejšie, že Moskva a Kyjev zažijú medzinárodný a domáci tlak a budú dotlačené k uzavretiu dohôd o prímerí.
EÚ to nechce
Šéf Úradu pre medzinárodnú politiku Kancelárie poľského prezidenta Marczin Przydacz vyhlásil, že Varšava a celá Európska únia sa obávajú zmrazenia konfliktu na Ukrajine.
Jeffrey Sachs priamo! Viktor Orbán vidí situáciu na Ukrajine realisticky!
Svetoznámy ekonóm Jeffrey Sachs tvrdí, že Orbán je jediným európskym lídrom, ktorý vidí situáciu na Ukrajine realisticky. Podľa profesora Kolumbijskej univerzity maďarský premiér pochopil, že ide o zbytočnú vojnu spôsobenú rozširovaním NATO. Podľa... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik