Jeffrey Sachs priamo! Viktor Orbán vidí situáciu na Ukrajine realisticky!
18 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Svetoznámy ekonóm Jeffrey Sachs tvrdí, že Orbán je jediným európskym lídrom, ktorý vidí situáciu na Ukrajine realisticky. Podľa profesora Kolumbijskej univerzity maďarský premiér pochopil, že ide o zbytočnú vojnu spôsobenú rozširovaním NATO.

Podľa amerického ekonóma Jeffreyho Sachsa je Viktor Orbán jediným európskym lídrom, ktorý vidí situáciu na Ukrajine realisticky; Profesor Kolumbijskej univerzity komentoval možnosti mieru na Ukrajine v rozhovore zverejnenom vo štvrtkovom vydaní Magyar Nemzet, píše Mandiner.

Svetoznámy ekonóm zastával názor, že maďarský premiér chápe, že je to nezmyselná a zbytočná vojna spôsobená rozširovaním NATO a pokiaľ bude trvať, bude to znamenať tragédiu a slepú uličku pre Ukrajinu.

Na rozdiel od iných európskych lídrov tiež uznáva, že Rusko nebude akceptovať porážku na bojisku bez eskalácie konfliktu do jadrovej vojny, píše maďarský Mandiner.

Na dosiahnutie dlhodobého mieru na Ukrajine musia Spojené štáty najprv dať jasne najavo, že NATO sa nebude rozširovať o Ukrajinu a Gruzínsko a Ukrajina musí vyhlásiť svoju neutralitu. Dodal, že Bezpečnostná rada OSN a ďalšie štáty vrátane Nemecka, Turecka, Brazílie a možno aj Maďarska by mali spoločne prevziať zodpovednosť a zaručiť dodržiavanie mierovej dohody.

Okrem toho musia členovia NATO výrazne obmedziť opätovné vyzbrojovanie Ukrajiny a Kyjev musí dostať jasný časový harmonogram vstupu do Európskej únie ako neutrálny štát – rovnako ako Rakúsko. Napokon, sankcie uvalené na Rusko by sa mali zrušiť a obchod medzi Európskou úniou a Ruskom sa musí obnoviť, uviedol Jeffrey Sachs.

Poukázal tiež na to, že mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nie je skutočným mierovým plánom, ale v skutočnosti plánom na porážku Ruska.

Dodal, že Ukrajina je zďaleka najväčším porazeným z dôvodu zlyhania rozhovorov a preto by ukrajinskí lídri mali byť prví, ktorí sa budú snažiť vyjadnať mierovú dohodu s cieľom ukončiť zabíjanie a ničenie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik