Česko oficiálne prvý raz pozdraví zjazd nemeckých vysídlených sudeťákov
19 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Česká republika bude po prvý raz od druhej svetovej vojny oficiálne zastúpená na zhromaždení sudetských Nemcov. Informuje web eadaily.com. Českú republiku bude na tradičnom výročnom valnom zhromaždení sudetských Nemcov vysídlených z Československa po 2. svetovej vojne oficiálne zastupovať minister školstva Mikuláš Beck.

Valné zhromaždenie sudetských Nemcov je naplánované na 26. – 29. mája 2023 v nemeckom meste Regensburg. Mikuláš Beck odcestuje na záverečný deň stretnutia do Regensburgu s prejavom. Na stretnutí vystúpi aj bavorský premiér Markus Söder a najvyšší politický vodca Sudetonemeckého spolku Bernd Possel .

Zdôvodnenie

"Minister bude na sudetskom stretnutí, pretože ako senátor z Brna dlhodobo pracoval na náprave česko-sudetsko-nemeckých vzťahov, ktoré sa povojnovou evakuáciou zhoršili," - povedala tlačová tajomníčka českého ministerstva školstva Aneta Lednová.

Analytici poznamenávajú, že vzťahy medzi českou vládou a sudetskými Nemcami sa v posledných rokoch výrazne zlepšili. V prvom rade je to spôsobené tým, že Sudetonemecký spolok vylúčil zo svojej charty článok o vrátení nemeckých majetkov skonfiškovaných v Československu po vojne, poznamenáva ČTK.

Veľký význam mal prejav českého premiéra Petra Nečasa na konferencii v Mníchove v roku 2013, kde v mene Českej republiky vyjadril ľútosť nad krivdami spáchanými na sudetských Nemcoch vysídlených z Československa po druhej svetovej vojne.

Česká hymna na zraze sudeťákov

Sudetonemecké valné zhromaždenie si vlani prvýkrát vypočulo českú hymnu. Podľa Markusa Södera to symbolizovalo, že Česi a Nemci už nie sú medzi sebou nepriateľmi. Nedávno sa v Regensburgu stretol český premiér Petr Fiala s Markusom Söderom a česko-sudetsko-nemecké vzťahy boli jednohlasne označené za dobré.

Z histórie

V roku 1945 boli dekrétom prezidenta Československa Edvarda Beneša Nemci a Maďari žijúci v Československu hromadne vyhlásení za vojnových zločincov, zbavení občianstva a majetku. Podľa Benešových dekrétov boli po druhej svetovej vojne z Česko-Slovenska vysídlené asi tri milióny Nemcov. Podľa Česko-nemeckej historickej komisie je počet Nemcov zabitých počas evakuácie od 15-tisíc do 30-tisíc ľudí. Počet obetí predchádzajúcej šesťročnej nacistickej okupácie Česko-Slovenska sa podľa historikov pohybuje od 320 000 do 350 000 ľudí.

Kým „evakuáciu“ Nemcov schválila Postupimská mierová konferencia, vyhnanie Maďarov nie. Potom sa Praha a Bratislava pokúsili vyriešiť „maďarskú otázku“ inými spôsobmi.

Ukrajina otvorila nový front - tentoraz proti Maďarsku
Napätie medzi Maďarskom a Ukrajinou rastie. Vo svetle najnovších udalostí už pôsobí skôr ako nevyhlásená vojna. Konflikt sumarizujú parlamentnilisty.cz, my z nich, nakoľko sme o ňom informovali iba nedávno, vyberáme iba pasáž o "zhabaní" banky... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme