Ako to bolo s Kinžalmi a Patriotom v Kyjeve?
18 | 05 | 2023 I Milan Laca

Ruské Ministerstvo obrany oznámilo zničenie radaru a 5 zariadení Patriot, Spojené štáty označili škody za minimálne.

Ruské ministerstvo obrany informovalo , že 16. mája boli radarová stanica a päť odpaľovacích zariadení systému protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve „úplne zničené“. Úder zasadila hypersonická strela "Kinžal". Nemenovaný predstaviteľ Pentagonu však povedal agentúre AFP, že Patriot bol poškodený, ale je "v prevádzkovom stave". Škody charakterizujú ako minimálne a uvádzajú, že systém je v prevádzkovom stave a radarový komponent Patriot nebol poškodený, napísala AFP.

Drobné škody 
17. mája CNN, s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že komplex Patriot utrpel v dôsledku ruského úderu minimálne škody. Podľa zdrojov nie je poškodený jeden z hlavných prvkov – radarový komponent.  
Panika v Chmeľnickom pokračuje. Zvláštne udalosti
Po výbuchu „nábojov uránom“ v meste Chmeľnickyj sa začali diať nevysvetliteľné veci. Úrady tvrdia, že je všetko v poriadku, ale ľudia im neveria. Hrozba? Médiá hovoria o hrozivej situácii v meste Chmelnyckyj, kde došlo ku kolosálnemu výbuchu... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Milan Laca
Drahé hračky
Ukrajina má dva systémy Patriot. Jeden dostali zo Spojených štátov, druhý z Nemecka a Holandska.  Ktorý z komplexov zasiahlo Rusko, nie je známe. Náklady na jeden takýto systém sú asi 1 miliarda dolárov, každá raketa preň stojí asi 3-4 milióny dolárov.

Škody zároveň charakterizujú ako minimálne a uvádzajú, že systém je v prevádzkovom stave a radarový komponent Patriotu nebol poškodený. Kompletná batéria Patriot sa skladá zo šiestich hlavných komponentov: generátory, radar, riadiaca stanica, antény, odpaľovacie zariadenie a stíhacie rakety. Komponenty fungujú v komplexe, píše CNN. Aká časť je poškodená, neuvádza sa. Taktiež nie sú špecifikované okolnosti poškodenia systému. John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade americkej administratívy, 17. mája povedal, že Spojené štáty by mohli pomôcť opraviť protilietadlový raketový systém, ktorý bol zasiahnutý na Ukrajine.

Ako to vidí Čína

Čínska agentúra Sohu napísala, že plány Ukrajiny použiť systém protivzdušnej obrany Patriot sa zrútili po údere ruského „Kinžalu“. Plán ukrajinského prezidenta prezidenta Volodymyra Zelenského, použiť proti Rusku americký protilietadlový raketový systém Patriot, stroskotal po tom, čo Ruská federácia zasiahla systém svojou zbraňou „Kinžal“. "Kyjev dostal systém protivzdušnej obrany od Spojených štátov len nedávno". Podľa autorov to Zelenského potešilo, keďže už dlho chcel použiť Patriot na zostreľovanie ruských rakiet. Ako sa však v článku uvádza, udalosti neprebehli podľa plánu ukrajinskej vlády, keď Ruská federácia spustila úder hypersonickým raketovým systémom na americké zbrane.

Čo na to Kyjev?

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat komentoval informácie o systéme protivzdušnej obrany Patriot, ktorý mohol byť, podľa amerických médií poškodený. Ignat poprel zničenie Patriotu. Podľa neho nie je možné zničiť celý protilietadlový raketový systém Kinžalom, pretože jeho komponenty sú oddelené určitou vzdialenosťou. „Nebojte sa o osud Patriotu," povedal Ignat. Zároveň nešpecifikoval, či je systém poškodený, ako hovoria v Spojených štátoch.

Vraj už zotrelili Kinžal

Spojené štáty považujú vyhlásenie Ukrajiny o použití amerického systému protivzdušnej obrany Patriot na zostrelenie  ruskej hypersonickej strely Kinžal za vysoko spoľahlivé. Navyše to považujú za dôležitú udalosť. CNN, s odvolaním sa na informovaný zdroj,.vyhlásila, že zatiaľ čo systém Patriot úspešne čelí balistickým raketám, jeho schopnosť zastaviť hypersonické rakety bola až do minulého týždňa čisto teoretická. Ukrajinská obrana poskytla skutočnú demonštráciu tejto schopnosti a preto to Pentagon vníma ako veľký pokrok.

Ukrajina otvorila nový front - tentoraz proti Maďarsku
Napätie medzi Maďarskom a Ukrajinou rastie. Vo svetle najnovších udalostí už pôsobí skôr ako nevyhlásená vojna. Konflikt sumarizujú parlamentnilisty.cz, my z nich, nakoľko sme o ňom informovali iba nedávno, vyberáme iba pasáž o "zhabaní" banky... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik