Začnú sa diať veci? Michal Slivka prehovoril o Hamranových praktikách
17 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Veta „Rozviazali sme policajtom ruky“ bola jedným z motívov najskôr Matovičovej, potom Hegerovej vlády. Či je to tak, ukážu najbližšie týždne. Čosi o tom vie aj vedúci oddelenia komunikácie Prezídeia policajného zboru Michal Slivka. Ten nového ministra vnútra Ivana Šimka informoval o nie celkom správnych praktikách Štefana Hamrana. Hovorca Slivka odmietol príkazy nadriadeného, lebo mohli viesť k spáchaniu trestného činu.

Hamran podľa Slivku bezdôvodne vydal pokyn neinformovať jednu z novinárok, ktorá si len robila svoju prácu – pýtala sa napríklad na Čurillovcov, prípadne na nákup áut pre Lynx komando, ktorému šéfoval. Pritom práve Hamran je ten, kto sa rád „prikryje“ svojim priaznivým vzťhom voči slobode prejavu. Ako s listom naloží nový minister nevedno, každopádne to bude po Romanovi Mikulcovi zrejme vítaná zmena.

Bude problém?

"Neexistuje zákonom upravená právomoc na vydanie pokynu politické práva novinárov či bežných občanov obmedzovať bez zákonného dôvodu a to ani využitím podriadenosti. Úlohou Policajného zboru a povinnosťou každého policajta je chrániť všetky základné práva a slobody celej verejnosti rovnako," píše Slivka ministrovi s tým, že ho mrzí, že v prvé dni v úrade musí riešiť takéto záležitosti.

Ivan Šimko. FB (@Ivan Šimko)

„K tomuto kroku ma viedla vzniknutá situácia uplynulý týždeň a potreba chrániť novinárov a celú verejnosť pred akýmkoľvek neoprávneným zásahom do ich ústavou zaručených práv a slobôd. Nakoľko sa domnievam, že by splnením pokynu mohol byť spáchaný trestný čin, pokyn bol odopretý a informácie boli dotknutým osobám poskytnuté," obracia sa Slivka ďalej na ministra Slivka s tým, že policajný prezident vydal príkaz neposkytovať informácie redaktorke Plusky napriek tomu, že polícia požadovanými informáciami disponuje.

Ľudovít Ódor pracuje! Rozhodne o ďalšom postupe pri projektoch z plánu obnovy
Finálne rozhodnutie o ďalšom postupe pri projektoch z plánu obnovy by malo byť známe v najbližších týždňoch. Avizoval to premiér Ľudovít Ódor po úvodnej návšteve rezortu zdravotníctva. Aktuálne podľa jeho slov potrebuje viac času a informácií, aby... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo má asi novinárka robiť...?

Samotná redakcia Plusky sa obrátila na Slivku, aby im o pokyne povedal viac, no hoci sa konkrétne nevyjadril, ani ho nepoprel. Štefan Hamran však priznal, že sa záležitosť chystá novému ministrovi vysvetliť.

Neodpovedal konkrétne na otázku, či taký príkaz vydal, no nepáči sa mu, že novinárka ich zahlcuje otázkami.

"Posiela otázky k mojej personálnej politike, k môjmu súkromiu, k mojim vyšetrovateľom,"nepáči sa policajnému prezidentovi, ktorý auto určené ústavným činiteľom používa aj na súkromné účely.

Novinárka to vidí inak

"O súkromie pána Hamrana som sa nikdy nezaujímala, ak, samozrejme, nemá na mysli nákup niekoľkých nehnuteľností, ktorý vzhľadom na jeho postavenie verejného činiteľa logicky vyvolal otázky. Ale takéto otázky bežne dostávajú aj iní funkcionári a od iných médií, takže netuším, prečo to policajný prezident považuje za problém,"hovorí investigatívna novinárka Jana Šimíčková.

Lipšic je hrdý na svojich prokurátorov, Hamran na "čurillovcov"
Šiesty ročník multižánrového festivalu Pucung v Košiciach ponúkol dva dni s bohatým programom diskusií, či zábavy. Pod hlavičkou Nadácie Zastavme korupciu moderátorské "hviezdy" ako Monika Tódová privítali politikov (Zuzanu Čaputovú), ale napríklad... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Čo ju zaujímalo

"Možno by teda pán Hamran mohol poskytnúť oficiálny zoznam vyšetrovateľov, ktorí nie sú jeho, aby bolo zrejmé, na koho sa novinár pýtať môže a na koho už nie. A keď už, logická otázka asi je, prečo sa na jeho vyšetrovateľov pýtať nemožno," hovorí Šimíčková s tým, že otázkou je, ktorých vyšetrovateľov Hamran označuje za „svojich“. Šimíčkovú už tiež zaujímalo, ako Hamran nakupoval pre Lynx komando, ktorému v minulosti velil. Vozidlá preň určené totiž neboli využívané na účel, za ktorým boli nakúpené.

„Zaujímalo ma aj to, prečo si štát kvôli pánovi Hamranovi prepožičiava od súkromných firiem vozidlá, aké nemá k dispozícii ani hlava štátu. Je smutné a na zamyslenie, že takéto otázky považuje policajný prezident za problém a vydáva kvôli nim pokyn na neposkytovanie informácií. Ešte smutnejšie je, že práve on sa pasuje za ochrancu novinárov a v Deň slobody tlače ide na odovzdávanie novinárskych cien," uzatvára novinárka.

Plní očakávania

Slováci by po najodvolávanejšom ministrovi v histórii Romanovi Mikulcovi radi videli niekoho, kto rezort vnútra povedie profesionálne. Že by Šimko takým mohol byť, dokazuje jeho názor, že Ficove výroky o Čaputovej sú predvolebným bojom, „kde sa hovoria aj nezmysly“. O Šimkovi však hovorí aj to, že v polovici 90-tych rokov bol súčasťou vlády Jozefa Moravčíka, ktorá je označovaná za „najslušnejšiu v histórii samostatného Slovenska.

Šimko "sklamal" na celej čiare už v prvý deň
Ak však niekoho naozaj sklamal, tak štváčov, plných demagogickej nenávisti a majiteľov jednej jedinej pravdy. Od hlavy štátu, cez jej poradcov až po služobnícky v predklone moci úslužný mainstream. Ivan Šimko si totiž hneď v prvý deň úradu na čele... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik