Vláda – rokovanie prvé, „Rozbeh betonárok“
18 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Poznáte to asi – vo filmových databázach používajú ich prevádzkovatelia označenie séria prvá, epizóda prvá. Takto – S01E01. Titulok – Rozbeh betonárok. Toto je možno jedna z prvých recenzií na úvod do nového seriálu. Síce krátkometrážneho, čo do počtu dní vlády, ale určite pozoruhodného.

Tak poďme na to. Scenár? No, nie moc nápaditý, dosť obohraná téma, výmena moci a následne výmena funkcionárov. Do toho od boku ideologická diverzia od parlamentného Vašečku – ako inak – téma sex a školy. Stredoveký rytier na križiackom ťažení. Réžia? Nič z prezidentského paláca doteraz neoslnilo, musel by to byť zázrak, aby to vydalo aspoň na jednu hviezdičku z piatich. Nuž a herecké obsadenie prezentujú nateraz usmiate tváre hlavou štátu menovanej vlády a iba tie tváre vedia, prečo ten úsmev. Takže prvý diel vcelku gýčovka s možným prekvapením pred záverečnými titulkami.

Poučne o betóne a betonárkach

Betón je stavivo vytvorené zmiešaním spojiva, plniva a vody, prípadne ďalších prísad a prímesí, ktoré po stuhnutí nadobúdajú vlastnosti pevnej látky. Poradcovia halvy štátu si na vhodný pomer určite dávali pozor. Najmä čo sa týka pevnosti a odolnosti. Betón sa vyrába v „betonárkach“, správne betonárňach. Na miesto určenia sa dopravuje domiešavačmi betónu. Tam sa betón leje do vopred pripraveného debnenia a vzniká tak monolit. Cementový betón sa nemôže spracovávať pri nízkych teplotách.Tu máte odpoveď na nástojčivú otázku, prečo prezidentka s vymenovaním jej vlády otáľala a tej pôvodnej, bezvládnej, dala ešte pokoj až do troch zmrznutých svätých. A jednej Žofie.

Takže vláda zasadla, rokovala a...

A neprekvapilo, že vymenila štátnych tajomníkov. To naozaj nie. Aj keď, z niektorých z nich spravil nenápadne Heger s pani prezidentkou ministrov bez možnosti odvolať ich parlamentom. To bola vydarená finta, prekvapivá, ako keď pešiak v šachu ťahá „mimochodom“. Šachu hry neznalým na vysvetlenie - „en passant“ alebo branie mimochodom je ťah v šachu, ktorý môže hráč vykonať bezprostredne po ťahu súpera pešiakom zo základného radu o dve políčka vpred, ak tento pešiak prechádza pomimo jeho pešiaka. Hráč môže súperovho pešiaka vziať takzvane mimochodom, čiže ako keby bol tento pešiak ťahal iba o jedno políčko vpred. Dôležité je slovíčko POMIMO. Pomimo parlamentu, pomimo volieb, pomimo opozície. To je princíp uplatňovania „demokratickej“moci v Pionierskom paláci. Alebo trebárs princíp ignorovania parlamentnej demokracie v akože parlamentnej demokracii členskej krajiny Európskej únie.

Hups, na programe zmena na čele SIS?

Ak by to naozaj malo byť prioritou, potom vieme, že sme sa nemýlili. Nový poverený predseda vlády sa pri tejto téme záhadne usmieval, mainstreamoví lipšicopozitívni jastrabi ju vytiahli ako hlavný problém Slovenska a minister vnútra Šimko im veľmi elegantne naznačil, že kladú politické otázky a on by sa radšej venoval nepolitizujúcej praxi na jednom zo silových ministerstiev. Mainstream ako vždy nepochopil, lebo nechcel. On má svoje spevníky a ide si podľa nich. Tému však už vyložil na stôl. Dosť trápne napísaná scéna, bez kúska invencie a s totálne primitívnymi dialógmi komparzu s menom hlavný mediálny prúd. Na to sme, žiaľ, už povinne navyknutí. Ako za hlbokého socializmu, keď bol v televízii iba jeden oficiálny kanál. Okrem tých zahraničných, zakázaných. Teraz máme zas „jeden“ oficiálny a ostatné, aj domáce, takmer zakázané. Vlani boli úplne zakázané. (Minimálne do septembrových volieb na to, prosím, nezabúdajte, najlepšie však nikdy.)

Refrén

Vymeniť, odstrániť, zabetónovať, obrniť Pioniersky palác, vydláždiť cestu PS nielen do parlamentných lavíc, ale najlepšie rovno do premiérskeho kresla. Spolu s kráľovským stolcom v Grassalkovičovom paláci je to dobrá boľševická vízia. Tak nám ju tu predvádza prezidentsko-progresívny mediálny hlavný úrúd. Či tú trúchlohru odohrá na objednávku prezidentkina vláda, musíme si ešte počkať. Aspoň po S01E03. To sú tak dva týždne. V lacných trhákoch však zápletku obvykle rozlúštite už po úvodných titulkoch.

P.S.

„Považujem za neznesiteľné iba sa prizerať, ako sa naša krajina dostáva do moci, do vleku a do vplyvu nacistického Nemecka a naša existencia sa stáva závislou na jeho dobrej vôli alebo rozmare.“ — Winston Churchill v knihe Druhá svetová vojna, 1. časť.

Vymeňte si v tom citáte iba krajinu a výrok je aktuálny aj dnes.

Im je jedno, čo tí "rusofili" žerú, hlavne nech držia huby
Čo zaujíma slovenské Dibákové, Kovačičov, Hanzelové, Dírerov, Ilievov, Bárdyov, Kostolných a desiatky ďaľších "novinárov"? Fico a ešte raz Fico a potom ešte prezidentka, dezoláti, opice a rusofili. A LGBT, aby som nezabudol. Dosť biedne chudobný... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik