Trafil Kinžal, či netrafil? Každý tvrdí svoje (VIDEO)
18 | 05 | 2023 I Milan Laca
MiG-31K zničil americký Patriot v Kyjeve.

Lietadlo zničilo americký systém protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve pomocou hypersonickej strely Kinžal, informuje zdroj RIA Novosti.

Prekvapivý útok
"V skutočnosti vďaka rýchlosti Kinžalu, boli americké systémy protivzdušnej obrany náhle zasiahnuté vzdušným útokom. Nepriateľské bojové posádky nemohli urobiť nič, aby ochránili svoje protilietadlové systémy," píše agentúra.
Nezostreliteľný?
Ako vysvetlil zdroj agentúry, rýchlostné charakteristiky rakiet Kinžal im umožňujú zasiahnuť vojenské objekty na území Ukrajiny v priebehu niekoľkých minút. Ciele ako Patriot SAM preto nemajú čas po odpálení munície zmeniť polohu alebo nabiť nové rakety do odpaľovacích zariadení.
Američania sa cítia oklamaní. Patriot na Ukrajine je vraj zbytočný
Čitatelia The Wall Street Journal sú sklamaní z účinnosti Patriot SAM po útoku hypersonickou raketou Kindžal Čitatelia amerického denníka The Wall Street Journal bolestne reagovali na správu o zniční amerického systému protivzdušnej obrany Patriot... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Mihale
Rusi tvrdia:
Ruské ministerstvo obrany informovalo o masívnom útoku na miestach rozmiestnenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj na miesta skladovania munície, zbraní a techniky, dodanej zo západných krajín. Najmä hypersonická strela Kinžal zničila americký protilietadlový raketový systém Patriot v Kyjeve, píše agentúra.
Potvrdzujú to videá
V ten istý deň sa na webe šírili videá z ukrajinského hlavného mesta, ktoré ukazovali činnosť amerických protilietadlových systémov Patriot. Tie sa snažili odraziť útok ruských rakiet. Samostatné snímky zároveň ukazujú, že niekoľko minút po skončení salvy amerických systémov protivzdušnej obrany, nasledoval v oblasti ich polohy silný výbuch na zemi.
Ukrajina hlásila zostrelenie Kinžalov
Kyjev to poprel
"Pri masovom vzdušnom útoku na Ukrajinu v noci na utorok použilo Rusko 18 rôznych raketových striel", vyhlásil veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. "Bola medzi nimi aj pýcha ruských síl, hypersonické strely Kindžal". Zalužnyj uviedol bez ďalších podrobností, že ich Ukrajinci zostrelili šesť. 
Čo hovoria USA
Spojené štáty priznali poškodenie. Informovala o tom CNN, s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa amerického predstaviteľa, Washington stále posudzuje rozsah škôd. „To určí, či je potrebné systém úplne vypnúť,“ píše sa v príspevku. Samotný systém naďalej funguje a jeho radar - jeden z najdôležitejších prvkov - zostal nedotknutý. Zatiaľ nie je určené, ako presne bol Patriot poškodený, či úlomkami zostrelenej ruskej rakety, alebo jej priamym zásahom, píše CNN.. 
Kyjev to už nekomentuje

Hovorca Vzdušných síl Ukrajiny Jurij Ignat odmietol komentovať správy o zásahu systému protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve. „Necháme to bez komentára. Ruské zdroje nebudeme komentovať,“ povedal Ignat. Vojenská správa mesta Kyjev však  označila útok za výnimočný svojou intenzitou.

Zelenského plán vyhodiť DRUŽBU DO VZDUCHU: Maďarsko ZÚRI, Česko a Slovensko ČUŠÍ
Maďarsko zúri kvôli uniknutým ukrajinským teroristickým plánom na vyhodenie kľúčového ropovodu Družba do povetria. Slovensko a Česko pokrytecky mlčia, píše maďarský portál rmx.news/hungary. Zelenskyj v súkromí plánuje odvážne útoky! Poukazujú na... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik