To najnovšie z vojny na Ukrajine
17 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Aktuálne informácie prináša The Guardian.

 

  • Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že vojna na Ukrajine sa môže skončiť, pretože USA sa vzdajú svojich spojencov, ako to podľa neho urobili predtým v Afganistane. Tass uvádza, že šéf ruskej diplomacie v rozhovore pre televízny kanál Cargrad pripomenul, že USA „opustili afganské vedenie, na ktoré sa spoliehali počas dvadsaťročnej americkej okupácie tejto krajiny“. "Dúfam, že moderní politici venujú pozornosť histórii," uviedol Lavrov. „Politológovia o tom veľa píšu. Predpovedajú, že toto všetko bude pokračovať dovtedy, kým to budú Američania potrebovať. Títo ľudia [Kyjevská vláda] budú pri moci, kým ich [USA] budú potrebovať,“ povedal ruský minister zahraničia.

Americký raketový systém zem-vzduch, foto: Getty Images

  • Protiraketový obranný systém Patriot vyrobený v USA, ktorý používa Ukrajina, utrpel škody v dôsledku ruského útoku, povedali v utorok agentúre Reuters dvaja americkí predstavitelia. Tento týždeň sa veľa hovorilo o ruskej „nadzvukovej“ rakete Kindžal a o tom, či systém Patriot dodaný USA má schopnosť ich zostreliť. Agentúra Reuters má dnes toto malé vysvetlenie, ktoré píše:

Systém Patriot bol navrhnutý pred vyslaním hypersonických zbraní na bojisko a výrobca Raytheon verejne nepovedal, že je účinný proti rakete letiacej nadzvukovou rýchlosťou (čokoľvek nad päťnásobok rýchlosti zvuku). Zatiaľ čo USA uviedli, že systém Patriot zostrelil minulý týždeň raketu Kindžal, nebolo jasné, či sa táto strela v tom čase pohybovala nadzvukovou rýchlosťou.

  • Dnes má opustiť prístav na Ukrajine posledná loď na základe dohody umožňujúcej bezpečný vývoz obilia z Ukrajiny do Čierneho mora, uviedol hovorca OSN. Už zajtra totiž Rusko môže vystúpiť z paktu pre prekážky, ktoré bránia jeho vývozu obilia a hnojív, píše agentúra Reuters.

    Organizácia Spojených národov a Turecko sprostredkovali dohodu o Čiernom mori na prvých 120 dní v júli minulého roka s cieľom pomôcť pri riešení globálnej potravinovej krízy, ktorú zhoršila invázia Moskvy na Ukrajinu, jedného z popredných svetových vývozcov obilia. Moskva súhlasila s predĺžením čiernomorského paktu o ďalších 120 dní v novembri, ale potom v marci súhlasila s predĺžením o 60 dní – do 18. mája – pokiaľ nebude splnený zoznam požiadaviek týkajúcich sa jej vlastného poľnohospodárskeho exportu.

    Aby OSN v júli presvedčila Rusko, aby povolilo vývoz obilia do Čierneho mora, zároveň súhlasila s tým, že pomôže Moskve s jej vlastnými poľnohospodárskymi zásielkami na tri roky. „Stále je veľa otvorených otázok týkajúcich sa našej časti dohody. Teraz bude potrebné prijať rozhodnutie,“ povedal v utorok podľa ruských médií novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

  • Útok na Kyjev bol jedným z najväčších od invázie v roku 2022 a nasledoval po trojdňovej ceste Volodymyra Zelenského do Európy . Počas stretnutí v Londýne, Berlíne, Paríži a Ríme ukrajinský prezident zabezpečil prísľub ďalšej vojenskej pomoci vrátane bezpilotných lietadiel na veľké vzdialenosti z Veľkej Británie.

  • Európski lídri, ktorí sa zišli na dva dni na Islande, sa zaviazali brať Rusko na zodpovednosť a predstavili mechanizmus na sledovanie strát a škôd spôsobených moskovskými silami.

  • Britskí a holandskí premiéri Rishi Sunak a Mark Rutte sa dohodli, že vybudujú „medzinárodnú koalíciu“ na pomoc pri obstarávaní stíhačiek F-16 pre Ukrajinu, oznámila britská vláda.

  • Zhromaždenie v proruskom regióne Moldavska schválilo zvolenie miestneho lídra, ktorého zámerom je zlepšiť vzťahy s Moskvou, čím došlo k stretu s proeurópskou národnou vládou.

Britské rakety už majú už ciele na ruskom území, hoci prídu až o týždeň
Zvláštna "filozofia". Rakety Storm Shadow, ktoré sľúbila Veľká Británia Ukrajine, už majú vybraté ciele. Na území Ruskej federácie. A nie iba vo vzdialenosti asi 250 kilometrov od miesta štartu, čo je ich oficiálny operačný dolet. Majú byť dodané o... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

  • Ukrajinské sily v posledných dňoch získali späť asi 20 kilometrov štvorcových územia od ruských síl v okolí mesta Bachmut na východe krajiny, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar. V aplikácii na odosielanie správ Telegram uviedla, že ruské sily v samotnom meste Bakhmut „trochu“ postúpili a ťažké boje pokračujú.

  • Šéf ukrajinského najvyššieho súdu Vsevolod Kniaziev bol zatknutý v rámci najväčšieho vyšetrovania úplatkárstva v dejinách Ukrajiny. Polícia zadržala Knaizieva v rámci vyšetrovania úplatkárstva vo výške 2,7 milióna dolárov, keďže Kyjev presadzuje protikorupčné opatrenia potrebné na užšiu integráciu s EÚ.

  • Šesť afrických lídrov plánuje vycestovať do Ruska a na Ukrajinu „čo najskôr“, aby pomohli nájsť riešenie vojny, uviedol juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskij „súhlasili s prijatím misie a hláv afrických štátov v Moskve aj v Kyjeve“, povedal Ramaphosa.

Kindžalom sa nedarí - zlikvidovali Patriot v Kyjevskej oblasti - vyberte si
Pri masovom vzdušnom útoku na Ukrajinu v noci na utorok použilo Rusko 18 rôznych raketových striel, uviedol veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Bola medzi nimi aj pýcha ruských síl, hypersonické strely CH-47M2 Kindžal. Zalužnyj... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

  • Návrh zákona o zákaze dovozu ruského uránu do USA nabral na sile v utorok schválením výboru v Snemovni reprezentantov USA. Po ruskej invázii na Ukrajinu USA zakázali dovoz svojej ropy a zaviedli cenový strop s ostatnými západnými krajinami na námorný vývoz svojej ropy a ropných produktov, nie však uránu.

  • Asi 2000 ľudí, ktorí pomáhali pri obrane závodu Azovstal, ktorí boli zajatí a stali sa vojnovými zajatcami, sú podľa charitatívnej organizácie založenej na podporu rodín a osôb spojených s továrňou stále v rukách Rusov .

  • V Charkove a Donecku bolo za posledných 24 hodín zabitých šesť ľudí, uvádzajú guvernéri regiónov. Oleh Syniehubov a Pavlo Kyrylenko v utorok tieto čísla potvrdili.

  • Rusko uviedlo, že stále nie je rozhodnuté o predĺžení čiernomorskej dohody o obilí s Ukrajinou, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko a ktorej platnosť vyprší 18. mája. "Je tu veľa nezodpovedaných otázok týkajúcich sa našej časti dohody... teraz sa musíme rozhodnúť," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Najväčšie zisky z ukrajinského obilia majú firmy v USA
"Potraviny, vyvážané z Ukrajiny v rámci dohody o obilninách pre tretí, hladujúci svet, jednoducho a bez okolkov predávajú americké spoločnosti." Oznámil to podľa webu eadaily.com stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN Vasilij Alexejevič... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik