Súhrn medzinárodného spravodajstva - 17. mája
17 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn správ zo zahraničia

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Joe Biden zrušil svoju plánovanú návštevu Austrálie a Papuy-Novej Guiney, v ktorých sa mal zastaviť cestou zo summitu krajín G7. Dôvodom sú rokovania o dlhovom limite USA, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo Washingtone. Šéf Bieleho domu sa však stále plánuje zúčastniť na summite lídrov krajín G7 v Japonsku, ktorý sa začne 19. mája.

ABUJA - Neznámi páchatelia zaútočili v nigérijskom štáte Anambra na americký konvoj. Strelci usmrtili štyri osoby a ďalších troch ľudí uniesli. Medzi obeťami nie sú občania Spojených štátov. Na miesto útoku boli vyslané bezpečnostné zložky, no ozbrojencom sa ešte predtým podarilo uniesť dvoch príslušníkov polície a jedného zo šoférov konvoja.

LISABON - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v utorok podpísal zákon o dekriminalizácii eutanázie pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či veľkými bolesťami. Tento zákon po zdĺhavom legislatívnom procese minulý týždeň schválil portugalský parlament. Uzákonenie eutanázie bolo v tejto prevažne katolíckej krajine dlho príčinou rozporu a vyjadroval s ňou nesúhlas i samotný Rebelo de Sousa, ktorý je hlboko veriaci.

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un si prezrel tamojší prvý vojenský špionážny satelit a schválil i "budúci akčný plán" komisie, ktorá pripravuje vypustenie satelitu na obežnú dráhu. Stalo sa tak len mesiac po tom, čo vodca KĽDR ohlásil dokončenie výstavby satelitu a jeho plánované vypustenie do vesmíru bez uvedenia konkrétneho dátumu.

FARMINGTON - Strelec, ktorý v americkom štáte Nové Mexiko usmrtil troch ľudí a zranenia spôsobil ďalším šiestim osobám, bol identifikovaný ako 18-ročný študent strednej školy Beau Wilson. Útok sa odohral v pondelok dopoludnia v meste Farmington. Podľa svedkov a miestnej polície sa strelec prechádzal v jednom zo susedstiev mesta a náhodne strieľal na autá, domy a okoloidúcich. Streľbu ukončil až príchod polície, ktorá útočníka usmrtila.

PEKING - V Indickom oceáne sa v noci na stredu prevrátila a potopila čínska rybárska loď. Nezvestných je všetkých 39 členov posádky. Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil vykonať v oblasti záchrannú a pátraciu operáciu.

Nové vážne VAROVANIE: 17. júl sa blíži. Splní sa predpoveď?
Nové proroctvá Sediqa Afghana. Sediq Afghan vyvinul jedinečnú techniku ​​predpovedania. S jej pomocou dokáže predpovedať najdôležitejšie udalosti v živote človeka, štátu, či sveta. Pred akým prevratom prognostický matematik varuje? Nie som... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik