Maďarsko zablokovalo vyplatenie vojenskej pomoci Ukrajine
17 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Maďarsko zablokovalo vyplatenie vojenskej pomoci, ktorú EÚ vyčlenila pre Ukrajinu, informuje agentúra Reuters. Tej informácie potvrdila tlačová služba vlády v Budapešti. O tomto kroku už skôr informovala aj talianska agentúra ANSA, podľa ktorej Maďarsko bez varovania zablokovalo ôsmu etapu pomoci vo výške 500 mil. eur, ktorá podľa BBC mala ísť do Kyjeva budúci pondelok.

Peniaze na tento účel mal poskytnúť EPF, ktorý do Ukrajiny už „nalial“ viac, ako tri a pol miliardy eur. Maďarsko si však myslí, že peniaze, ktoré tam chce EÚ poslať tentokrát, by boli užitočnejšie v iných oblastiach, za čo ho kritizuje aj novozvolený český prezident. Toto nie je prvý problém, ktorý si Maďarsko pod Orbánovým vedením na pôde EÚ „vyrobilo“. Zdá sa však, že maďarský premiér rétoriku len pritvrdzuje.

Európsky mierový nástroj

Únia poskytuje túto pomoc z fondu, ktorý sa nazýva Európsky mierový nástroj (EPF), ktorý zriadila v roku 2021 s cieľom predchádzať konfliktom a zabezpečiť medzinárodnú bezpečnosť. Na Ukrajinu z tohto mimorozpočtového fondu bola poskytnutá podpora v celkovej výške 3,6 miliardy eur.

Maďari s tým majú problém

"Maďarsko nesúhlasí s tým, aby EÚ spolu s ďalšími existujúcimi nástrojmi využívala EPF len pre Ukrajinu, pretože to neumožňuje poslať dostatočné finančné prostriedky na presadzovanie záujmov EÚ v iných oblastiach,"uvdza tlačová služba maďarskej vlády.

Ján Čarnogurský: "Ak chceme mier, musíme zvoliť vládu, ktorá chce mier"
"Ján Čarnogurský: Zaťahujú nás do vojny." Tak znie titulok, ktorý bývalý predseda vlády použil zjavne v dobrom úmysle na apel na voličov. Ponúka im argumenty pri ich rozhodovaní, koho zvoliť v predčasných septembrových voľbách. Text uverejnil na... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Kritizovaní

Český prezident Petr Pavel síce podľa vlastných slov podrobnosti postupu Budapešti nepozná, ale vníma to, ako "problematické správanie, ktoré by člen NATO a Európskej únie robiť nemal".

„Problémové dieťa“

Hoci je Maďarsko členom aj EÚ, aj NATO, Ukrajine odmietlo pomôcť zbraňami a vojenskou technikou a opakovane kritizovalo sankcionovanie Ruska, hoci nakoniec všetky dohodnuté opatrenia podporilo.

Budapešť s Bruselom však „bojuje“ aj na inom fronte – EÚ Maďarsku pozastavil výplatu na obnovu ekonomiky po pandémií, pretože nepodniklo kroky na nezávislosť súdnictva a proti korupcii. Problémom „Orbánovho režimu“ (pri moci je Orbán od roku 2010) je podľa Bruselu aj sprísnenie štátnej kontroly nad mimovládnymi organizáciami a ich vplyvom na školstvo, médiá a súdy; ale aj obmedzovanie práv migrantov.

Tvrdé Orbánove vyjadrenia

"Byzantínci, Karol Veľký, Bismarck, Napoleon a Hitler - všetci, aj keď v rámci rôznych princípov, snívali o európskej jednote a následne sa obrátili k myšlienke "ešte užšej únie." Plán nejako zlyhá a budú tým trpieť iba Európania,“ povedal nedávno vo Veszpréme Orbán na adresu prílišnej závislosti na EÚ.

Orbán opäť hviezdi
Orbán prirovnal vedenie Európskej únie k Hitlerovi. Povedali mu, že Maďarsko môže ísť vlastnou cestou. Český minister zahraničia Jan Lipavský kritizoval vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý porovnával európsku integráciu s... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme