Erik Kaliňák má dôkaz: Lipšic a jeden z kajúcnikov si výdatne pomohli
18 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Erik Kaliňák (Smer-SSD) radí, že ak chcete vedieť, ako sa robí poctivá režimová propaganda, treba sa ísť pozrieť na Večer Mareka Vagoviča. Trojica Lipšic-Juhás-Spišiak sa podľa neho zmohla akurát na silácke právne reči.

Propagandistická debata však mala jednu výnimku, ktorú dôkazne, z dostupného spisu, rozobral Erik Kaliňák. Podľa neho zase raz „úradoval“ kajúcnik Slobodník, ktorý sa priznal k anonymu, na základe ktorého bol spis odobratý pôvodným vyšetrovateľom. Sú dve možnosti, prečo tak Slobodník konal. Faktom však je, že dnes nevinný špeciálny prokurátor klame o dôkazoch a hovorí o vine iných.

Výnimka potvrdzuje pravidlo

Kaliňák si všimol aj jednu výnimku, ktorá v rámci Vagovičovej diskusie odznela z úst Daniela Lipšica. Ten v nej tvrdí, že ako opozičný politik bol účelovo stíhaný na základe jednej novinárky, podľa ktorej zneužil svoje právomoci a ohrozil bankové tajomstvo.

Kaliňák ale Lipšicovi vyčíta, že pri skutku rovnakej podstaty obhajuje čurillovcov. Tí obvinili Roberta Fica zo zneužitia právomoci a ohrozenia bankového tajomstva a odmieta, že by šlo o účelové politické stíhanie založené na zmanipulovaných výpovediach kajúcnikov.

Nie sme v Matrixe

Kaliňák hovorí, že systém od nás chce, že si môžeme vybrať, komu veriť. Ako v tom povestnom filme – červená, alebo modrá pilulka.

„Ale toto nie je film a dilema, kto zneužíva moc a nezákonne kriminalizuje moc, nemôže byť otázkou viery, ale faktov a dôkazov,“upozorňuje Erik Kaliňák. Cituje preto z dokumentov spisu ku kauze Súmrak, ku ktorým má Smer legálny a oficiálny prístup.

Začína tým, že dvojicu Lipšic a Grendel polícia neobvinila na základe jediného dôkazu „pomýlenej“ novinárky Ruttkayovej.

„Svedkyne Júlia Mikolášiková a Martina Ruttkayová potvrdili, že tesne pred konaním tlačovej besedy s novinármi, došlo zo strany obvineného Gábora Grendela k predloženiu listín, ktoré obsahovali bankové tajomstvo, novinárom,“cituje Kaliňák zo spisu, podľa ktorého novinári diskutovali o dokumentoch, ktoré si fotili. Skutočnosť podľa Kaliňáka dokazuje aj kamerový záznam, ktorý je na DVD súčasťou spisu. Listiny obsahujúce bankové tajomstvo boli teda identifikované na základe záznamu, nie kvôli jednej novinárke. Kaliňák ďalej cituje z mailu, podľa ktorého si mal Gábor Grendel „ošetriť“, ktorí novinári tam boli a dostali sa k dokumentom.

Závažnosť dôkazov potvrdili Krajská, aj Generálna prokuratúra tým, že zamietli sťažnosti Daniela Lipšica. Vyšetrovateľ však na Silvestra vydal vyhlásenie, že „Nejestvuje totiž priamy ani nepriamy dôkaz o tom, že by obvinení vôbec mali informácie z takýchto kontrol povinných osôb a už vôbec nie o tom, že ich ďalej šírili prostredníctvom predloženia dokumentov novinárom,“cituje ďalej Kaliňák.

Stal sa Bernard Slobodník

Niekdajší riaditeľ finančnej polície, dnes spolupracujúci obvinený, ktorý tvrdí, že bol súčasťou „smeráckej chobotnice“. Z jeho výpovede Kaliňák cituje, že na základe anonymov, ktoré zaslal Slobodník, o manipulácií so spisom Lipšica a Grendela, ktorý vyšetrujú vyšetrovatelia slúžiaci Kočnerovi, Bődőrovi a iným, im spis odňal on, aby bol spis pridelený iným vyšetrovateľom.

Čo spája Šimkovičovú a Grendela? Možno viac, ako by ste čakali (GALÉRIA)
Kým začala byť ich každodenným chlebíkom politika, mikrofónu sa venovali, ako moderátori. Pred nedávnom oznámil svoj vstup do politickej strany reportér Samuel Migaľ, on však v tejto oblasti nie je prvá lastovička. Ktoré známe tváre si môžeme... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Prečo to urobil?

„Buď ste konšpirátor, ako ja a nepochybujete o tom, že Slobodník tieto anonymy poslal na pokyn Lipšica a ten sa mu po voľbách, najskôr, ako jeho advokát, neskôr, ako špeciálny prokurátor odplatil slobodou a odložením stíhania. Alebo ako elitný vyšetrovateľ Čurilla veríte, že anonymy, ktoré zachránili Lipšica poslal Slobodník na pokyn Bődőra, lebo tí vyšetrovatelia, ktorí vraj verne slúžili Kočnerovi a Bődőrovi chceli ísť už do civilu a jediný spôsob, ako ich udržať v robote, bolo splnenie ich podmienky, citujem, že už nechcú tento prípad viac vyšetrovať a za takých podmienok do konca roka ostanú,“ uzatvára citát Erik Kaliňák.

„Daniel Lipšic je dnes nevinný a ako špeciálny prokurátor pred svojim stádom bez hanby naďalej rozpráva, ako bol zločineckým Smerom účelovo stíhaný, klame o dôkaznej situácii a menovite označuje konkrétnych vyšetrovateľov za zapredaných oligarchov,“dodáva Kaliňák s tým, že Lipšicovi „nemôže prekážať“, že v tejto veci nebol nik ani len obvinený. „To predsa nemôže špeciálnemu prokurátorovi zabrániť v tom, aby niekoho bez jediného dôkazu niekoho označil za vinného.“

Propagandistické médiá

O mediálnom vplyve propagandy hovorí aj niekdajší sudca, súčasný advokát David Lintner. „Mediálna obhajoba sa tu začala až po tom, ako sa začala mediálna obžaloba,“hovorí Lindtner ako reakciu na výhrady špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, vlády a médií, že predstavitelia opozície sa k jednotlivým kauzám vyjadrujú na tlačových konferenciách. Podľa Lindtnera to boli práve vyšetrovatelia, prokurátori, niektorí sudcovia a mainstreamové médiá, kto sa do opozičných politikov pustil verejne a mediálne.

Lindtner: Médiá propagujú zločinecké metódy režimu
Bývalý sudca a súčasný advokát David Lindtner tvrdí, že za posledných dvoch vlád (Igora Matoviča a Eduarda Hegera) sa Slovensko stalo hybridným režimom. Hybridný režim Lindtner sa tiež vyjadril, že vláda podľa neho neohrozuje len princípy... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik