Kindžalom sa nedarí - zlikvidovali Patriot v Kyjevskej oblasti - vyberte si
16 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Pri masovom vzdušnom útoku na Ukrajinu v noci na utorok použilo Rusko 18 rôznych raketových striel, uviedol veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Bola medzi nimi aj pýcha ruských síl, hypersonické strely CH-47M2 Kindžal. Zalužnyj uviedol bez ďalších podrobností, že ich Ukrajinci zostrelili šesť. Toľko zo správy českého agentúrneho webu novinky.cz

„Šesť zo vzduchu vypúšťaných balistických rakiet Ch-47M2 Kindžal bolo vypálených zo šiestich lietadiel MiG-31K, deväť striel s plochou dráhou letu Kaliber z lodí v Čiernom mori a tri strely (S-400 a Iskander M) zo zeme,“ uviedol podľa zdroja novinky.cz Zalužnyj s tým, že všetky boli zničené.

Ďalej bolo podľa ukrajinských vzdušných síl zničených šesť iránskych samovražedných dronov Šáhid-131/136 a tri bezpilotné prieskumné prostriedky typov Orlan a Supercam. Uviedol to na svojom účte na Telegrame veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Správu nemožno overiť

Ukrajinské tvrdenie o počte zničených striel nebolo možné overiť z iných zdrojov. Rusko sa k nim doteraz nevyjadrilo.

Isté podozrenie vzbudzuje nielen udávaný počet zničených rakiet Kinžal, ale aj to, že mali byť zlikvidované všetky strely a drony vyslané Ruskom. Nie je pravdepodobné, že by Rusko súčasne nevypálilo klamné ciele, čo bežne  robí pri útokoch strelami s plochou dráhou letu Ch-55/555 a Ch-101.

Podobne sa vyjadruje aj rakúsky verejnoprávny web orf.at

Podľa orf.at "starosta Kyjeva Vitalij Kličko na svojom telegramovom účte vysvetlil rozmiestnenie protivzdušnej obrany mesta. Trosky z dronu a rakety dopadli v okrese Darnitskij na juhu hlavného mesta. "V okrese Solomjanskyi boli zranení traja ľudia," dodal Kličko.

Tvrdenie ruského zdroja

"Vysoko presný zásah nadzvukového raketového systému Kindžal zasiahol americký protilietadlový raketový systém Patriot v Kyjeve. Uviedol to 16. mája oficiálny predstaviteľ ministerstva obrany generálporučík Igor Konašenkov.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 15. mája sedem rakiet dlhého doletu Storm Shadow, ktoré sa nedávno objavili vo výzbroji ukrajinskej armády vďaka Veľkej Británii, dodala agentúra." Informuje ruský web Izvestija iz.ru.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik