Nadácia Zastavme korupciu vyzýva novú vládu na výmenu šéfa SIS
15 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Tvrdia, že viackrát sa podľa nej ukázalo, že služba neprispievala k odhaľovaniu závažnej trestnej činnosti, ale, naopak, vyšetrovanie spochybňovala. Dokonca pôsobenie vlády Eduarda Hegera hodnotí z pohľadu boja proti korupcii viac pozitívne ako negatívne.

Novela Trestného zákona, ktorá je momentálne v parlamente, podľa nadácie obsahuje viaceré pozitívne zmeny, napríklad v prípade trestov za eurofondové podvody či v oblasti drogovej kriminality.

„Novela však poľavuje v trestaní za majetkové trestné činy. V prípade, ak by poslanci presadili pozmeňujúce návrhy, ktoré ešte viac znižujú tresty za korupciu alebo ekonomické trestné činy, nový minister by mal novelu stiahnuť z parlamentu,“ uviedol Martin Suchý z nadácie.

Nový minister dopravy by sa zase podľa Xénie Makarovej z nadácie mal zaoberať kritikou a prešľapmi vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti.

„Vedenie diaľničiarov bolo už opakovane prichytené, že nehovorilo o miliardovom mýtnom systéme pravdu,“ podotkla. NDS podľa nej zlyháva aj pri manažovaní výstavby diaľnic.

Nadácia poukázala na to, že počas pôsobenia predošlej vlády začal fungovať Úrad na ochranu oznamovateľov a začali sa vyšetrovať veľké korupčné kauzy s politickým pozadím. Slovensko sa tiež zlepšilo v rebríčkoch vnímania korupcie. Z pôvodne 24 protikorupčných opatrení sa však odchádzajúcej vláde nepodarilo presadiť ani polovicu

Čo očakáva prezidentka od novej vlády?
Prezidentka Zuzana Čaputová od novej úradníckej vlády očakáva „čo najlepší a čo najpragmatickejší výkon“. Tvrdí, že Slovensko čelí „epidémii populizmu a klamstiev“, preto dúfa, že noví ministri budú súčasťou protiváhy proti týmto javom, budú... Čítať ďalej
15 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik