Maďarská ALIANCIA pred ROZPADOM! Do hry vstupuje totiž politický parašutista Gyimesi
14 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Maďarská Aliancia, ktorá vznikla zoskupením troch maďarských strán sa tesne pred voľbami zrejme rozpadne. Napriek tomu, že platforma Most - Híd, ktorá je súčasťou Aliancie vyhlásila, že nemôže a ani nebude súčasťou Aliancie, za ktorú v nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude kandidovať György Gyimesi, platforma SMK v sobotu (13.5) schválila na kandidátku Aliancie odídenca zo strany OĽaNO, Györgya Gyimesiho. Na kandidátke Aliancie bude kandidovať s číslom 150, ktoré sa ale môže zmeniť, ak MOST - HÍD skutočne odíde.

"Podarilo sa nám prijať inkluzívny zoznam kandidátov strany Aliancia-Szövetség platformy SMK, na ktorej dávame priestor aj ľuďom mimo strany. Je v našom spoločnom záujme, aby Maďari na Slovensku a tí, čo s nami žijú, našli na našej kandidátnej listine ľudí, ktorí dokážu autenticky a vhodne zastupovať záujmy našej komunity," uviedol na sociálnej sieti Facebook, predseda strany Aliancia Kristián Forró, ktorý vzišiel z platformy SMK a za ktorého hlasovali aj členovia platformy MOST - HÍD a Spolupatričnosť, ktoré spolu so stranou SMK tvoria maďarskú stranu Aliancia.

Zoznam kandidátov, na ktorom figuruje aj György Gyimesi, na mieste číslo 150, zverejnila platforma SMK na sociálnej sieti Facebook, nájdete tu.

György Gyimesi kandidoval v roku 2020 ako Juraj Gyimesi za hnutie Igora Matoviča OĽaNO. Pochádza z východného Slovenska, ale v nadchádzajúcich parlamentných voľbách kandiduje za SMK (aktuálne jedna z troch platforiem Aliancie) a za Komárno.

Foto: Facebook: Attila Agócs

Foto: Facebook: Kristián Forró

Platforma Most - Híd hovorí o podraze!

Platforma Most-Híd nemôže a ani nebude súčasťou Aliancie, za ktorú v nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude kandidovať György Gyimesi. Aliancia musí túto otázku uzavrieť najneskôr do 15. mája. Vyplýva to z politickej deklarácie platformy Most-Híd, ktorú prijali vo štvrtok delegáti najvyššieho rozhodovacieho orgánu platformy Most-Híd strany Aliancia.

"K tomuto kroku musí pristúpiť platforma SMK formou jasnej deklarácie. Čokoľvek iné ako jednoznačné vyhlásenie budeme interpretovať ako prejav nedôvery a pretrvávajúcej neistoty, a ak to na základe ich rozhodnutia bude potrebné, vzhľadom na krátky časový rámec, budeme konať," uvádza sa v deklarácii. Zároveň potvrdili rozhodnutie z marca, že voči dovtedajším členom SMK a Spolupatričnosti nevznesú žiadne námietky a urobia všetko pre to, aby Aliancia dosiahla čo najlepšie volebné výsledky.

"Platforma Most-Híd na znak solidarity so spojencami vo štvrtok prijala dokonca rozhodnutie, že ak si SMK uvedomí, že stranu je potrebné udržať a nie rozbiť, súhlasí so zmenou názvu na Maďarský Szövetség - Maďarská aliancia, tak ako to navrhla platforma SMK a s ktorou súhlasila aj platforma Spolupatričnosť," uvádza sa v stanovisku.

Platforma Most-Híd zároveň dodala, že za svojich najbližších politických partnerov považuje SMK a Spolupatričnosť. Vo voľbách chce s týmito dvoma politickými formáciami kandidovať spoločne, na spoločnej kandidátnej listine Aliancie.

Na zasadnutí schválili aj kandidátov za Most-Híd. Tejto platforme na spoločnej kandidátke má patriť 45 miest.

Agócs z platformy  MOST - HÍD sa vyjadril!

"Nepredstaviteľné sa stalo opäť skutočnosťou. Po troch rokoch spoločnej práce sa dnes platforma SMK rozhodla, že je pre ňu dôležitejší politický parašutista s nejasným pozadím – György Gyimesi -, ako jej partneri, s ktorými po dlhom úprimnom dialógu tvrdou prácou vytvorili z troch strán spojenú Alianciu. Pravdu povediac, po úspešných jesenných komunálnych a župných voľbách som si nevedel predstaviť, že sa im takto rýchlo podarí vtiahnuť stranu do krízy. Je to tak pre politikov ako aj voličov rozčarujúce," uviedol Agócs z platformy Most - Híd na sociálnej sieti.

"V tomto momente mám taký pocit, že si nikdy nemysleli, že by sme v tejto strane mohli mať niekedy hocijaké slovo. Vedúci politici platformy Most-Híd sa na zasadnutí grémia strany, ktoré sa má uskutočniť v pondelok, ešte skúsia resuscitovať stranu, ktorá sa dôsledkom neúspešnej matovičovej transplantácii – dosadením Gyimesiho – dostala do stavu zdanlivej smrti, ale každou minútou sa šanca ozdravenia pacienta znižuje. V situácii, kedy potrebujeme Vox humana Zoltána Fábryho, opakovaním cynických ustálených zvratov sa nikam nedostaneme´," dodal Agócs.

Zdá sa, že maďarská Aliancia príchodom Györgya Gyimesiho pár mesiacov pred predčasnými parlamentnými voľbami zanikne! (Pozn.red.)

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik