Bude staronový turecký prezident?
15 | 05 | 2023 I Milan Laca

Erdogan získal do večerných hodín zatiaľ 51,71 % hlasov po sčítaní viac ako polovice hlasovacích lístkov.

Opozičný líder Kemal Kılıçdaroglu bol na druhom mieste.

Blíži sa rozuzlenie

V prezidentských voľbách v Turecku, získal zatiaľ  prezident Recep Tayyip Erdogan  51,71 % hlasov po spracovaní údajov z 60 % volebných urien. Opozičný líder Kemal Kılıçdaroglu - 41,93%, informuje agentúra Anadolu. 

Voľby sa skončili

Volebné miestnosti v celej krajine uzavreli o 17.00 hod. miestneho času. Účasť v prezidentských a parlamentných voľbách v Turecku bola 93,6 %, čo je pre krajinu historický rekord. Informovali o tom Eskisehir a Kayseri Haberler. Šéf tureckej Najvyššej volebnej rady medzitým zrušil zákaz zverejňovania výsledkov a vyzval, aby sa počkalo na oficiálne vyhlásenie predbežných výsledkov. Informuje o tom agentúra Reuters. Erdogan na svojej stránke na Twitteri napísal, že voľby sa skončili „ako sa na demokraciu patrí“.

Začala sa ďalšia ofenzíva, tentoraz na Európu
"Migrantov v Stredozemnom mori prudko pribudlo. To som ešte nevidel, čuduje sa šéf Frontexu" podľa českého spravodajského webu novinky.cz. Množstvo migrantov prichádzajúcich do Európskej únie cez centrálnu časť Stredozemného mora vzrástlo podľa... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

"V hre" bola aj Moskva?

Hlavný rival Recepa Tayyipa Erdogana vo voľbách obvinil Rusko zo sprisahaní a žiadal „ruky preč od Turecka“. Opozičný líder Kemal Kılıçdaroğlu na Twitteri napísal, že „za montážami, konšpiráciami a hlboko falošným obsahom stoja drahí ruskí priatelia“. Pravdepodobne ide o video, v ktorom vodca kurdských militantov vyzýval, aby hlasovali za Kılıçdaroğlu. Erdogan tento záznam ukázal svojim priaznivcom. Jeho rival Kılıçdaroğlu však povedal, že je stále naklonený spolupráci s Ruskom, ale žiadal „držať ruky preč od tureckého štátu, ak chce Moskva pokračovať v priateľstve“.

Veľké zmeny

Posledných sedem rokov v tureckej politike bolo bohatých na udalosti. Neúspešný pokus o ozbrojený prevrat viedol krajinu k ústavnému referendu a novej forme vlády – prezidentskej republike.  Prezidentské voľby v roku 2018 dali víťazovi Recepovi Tayypovi Erdoganovi takmer neobmedzenú moc.

Chcú testovať Bidena
Kongresmani požadujú, aby Biden zložil kognitívny test alebo odstúpil z volieb. Predstavitelia Republikánskej strany napísali list americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Žiadajú ho, aby prešiel testom inteligencie alebo sa odmietol zúčastniť na... Čítať ďalej
14 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme