Zelenskyj sa stretol s pápežom Františkom vo Vatikáne (FOTO)
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol vo Vatikáne s pápežom Františkom, ktorý koncom apríla uviedol, že Svätá stolica je zapojená do mierovej misie s cieľom ukončiť vojnu Ukrajiny s Ruskom, informuje The Guardian.

Kým sa Zelenskyj vydal do Vatikánu, stretol sa so svojím talianskym náprotivkom Sergiom Mattarellou a potom s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Taliansko sľubuje Ukrajine plnú podporu

Mattarella aj Meloni zopakovali plnú podporu Talianska Ukrajine, pokiaľ ide o krátkodobú a dlhodobú vojenskú, finančnú, humanitárnu a rekonštrukčnú pomoc. Meloniová v sobotu po boku Volodymyra Zelenského povedala, že Taliansko bude naďalej zásobovať Ukrajinu zbraňami a podporovať jeho krajinu tak dlho, ako to bude potrebné.

"Vsádzame na víťazstvo Ukrajiny," povedal Meloni.

Na tlačovej konferencii po stretnutí so Zelenským Meloniová odsúdila ruskú „brutálnu a nespravodlivú agresiu“, prisľúbila taliansku podporu Ukrajine „tak dlho, ako to bude potrebné“ a vyzvala Rusko, aby sa okamžite stiahlo.

"Nemôžete dosiahnuť mier prostredníctvom kapitulácie," povedala, opakujúc predchádzajúci komentár Mattarellu. "Bol by to veľmi vážny precedens pre všetky národy sveta."

Zdôraznila podporu Talianska pre členstvo Ukrajiny v Európskej únii a „zintenzívnenie“ partnerstva s NATO.

Taliansky prezident Sergio Mattarella so Zelenským pred stretnutím v prezidentskom paláci Quirinale v Ríme. Fotografia: Ukrajinská prezidentská tlač Ser
Giorgia Meloniová víta Volodymyra Zelenského na stretnutí v Palazzo Chigi v Ríme. Fotografia: Ukrajinská prezidentská tlač Ser
Volodymyr Zelenskyj je vítaný prefektom pápežského domu. Fotografia: Vatikánske médiá
Pápež František a Zelenskij sa stretávajú vo Vatikáne. Fotografia: Vatikánske médiá
Pápež František a Zelenskij sa stretávajú vo Vatikáne. Fotografia: Vatikánske médiá

 

VOJNA NAVEKY: Nemecko venuje Ukrajine ďalšie 3 miliardy dolárov
Nemecko poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc v hodnote viac ako 2,7 miliardy eur (3 miliardy USD), vrátane tankov, protilietadlových systémov a munície, uviedla v sobotu vláda. Oznámenie prišlo v čase, keď v Berlíne prebiehajú prípravy na... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik