Začala sa ďalšia ofenzíva, tentoraz na Európu
13 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Migrantov v Stredozemnom mori prudko pribudlo. To som ešte nevidel, čuduje sa šéf Frontexu" podľa českého spravodajského webu novinky.cz. Množstvo migrantov prichádzajúcich do Európskej únie cez centrálnu časť Stredozemného mora vzrástlo podľa najnovších štatistík za prvé štyri mesiace takmer o 300 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Oznámila to Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). S takmer 42 200 zachytenými pokusmi o vstup od januára do apríla ide o najvyššie čísla od doby, keď Frontex tieto dáta začal v roku 2009 zhromažďovať, napísala agentúra vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP.

Stále rastúca masa

„Nikdy predtým som niečo také nevidel,“ komentoval to podľa novinky.cz predstaviteľ Frontexu Hans Leijtens. Dodal, že pokusy o prienik touto trasou predstavujú o niečo viac ako polovicu z takmer 80 700 doteraz zachytených pokusov o nelegálny vstup do EÚ v tomto roku. „Najmä z Tuniska práve teraz vidíme v porovnaní s minulým rokom 1100-percentný rast,“ podotkol Leijtens.

Prevádzači spustili ceny

Prudký nárast podľa neho súvisí so zmenou spôsobu práce prevádzačov, ktorí si teraz za jeden prechod účtujú menej peňazí. "Používajú malé kovové provizórne člny, ktoré je možné vyrobiť na pláži počas jediného dňa, to všetko spolu stojí zhruba 1000 eur," vysvetlil šéf Frontexu podľa serveru novinky.cz.

Ukrajinci už vraj nasadili britské STORM SHADOW! Bombardujú vlastné okupované územie
Veľká Británia potvrdila, že poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Možno už sú na Ukrajine a už sú nasadené na bojisku. Napovedal by tomu výbuch v okupovanom Luhansku. K výbuchom došlo aj v okupovanom Melitopole, kde malo dôjsť k... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik