Súhrn medzinárodného spravodajstva
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 13. mája - 06.30

PRAHA - Európska únia a ďalšie demokratické krajiny potrebujú jednotný a realistický postoj voči Číne, pretože ani najvýznamnejšie krajiny EÚ nemôžu "hrať s Pekingom" za rovnakých podmienok, povedal český prezident Petr Pavel. EÚ sa usiluje nájsť rovnováhu medzi názormi svojich 27 členských krajín a snahou zachovať osobitný prístup EÚ k Číne a zároveň uchovať si úzke partnerstvo so Spojenými štátmi. V rozhovore pre Reuters 61-ročný Pavel v piatok povedal, že konanie Číny počas ruskej vojny na Ukrajine ukázalo, že Čína nie je konštruktívny hráč.

VARŠAVA - Pamätník a kríž neďaleko ruského mesta Irkutsk, ktoré pripomínajú poľské a litovské obete sovietskeho teroru, boli odstránené. V piatok to oznámil poľský veľvyslanec v Rusku Krzysztof Krajewski. "Odstránenie pamätníka a kríža bolo uskutočnené pod zámienkou reorganizácie uličiek na tomto pamätnom mieste," povedal Krajwski. Poľské veľvyslanectvo v Moskve i konzulát v Irkutsku podľa Krajewského podniknú v spojitosti s incidentom náležité kroky.

FÁTIMA - Pápež František má v úmysle v auguste navštíviť Portugalsko, uviedol vatikánsky štátny tajomník v piatok počas púte do fátimskej svätyne v centre tejto krajiny. Argentínsky pápež sa plánuje tiež zúčastniť na Svetových dňoch mládeže, celosvetovom stretnutí mladých katolíkov, ktoré sa tento rok uskutoční v Lisabone od 1. do 6. augusta. "Nemôžete prísť do Portugalska bez návštevy Fátimy", pričom "všetci pápeži vždy venovali Fátime veľkú pozornosť," povedal kardinál Pietro Parolin novinárom.

Aj Nemci majú svoju Veroniku (VIDEO)
Baerbocková vyzvala tretie krajiny, aby odmietli vojenské dodávky Rusku. Zapoja sa tak do vojny! Nemecká ministerka porovnala možné vojenské dodávky pre Rusko s účasťou v konflikte na Ukrajine. Zapojíte sa do vojny? V súvislosti s masívnymi... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Milan Laca

CANBERRA - Ruskí diplomati pôsobiaci v Austrálii odmietajú zaplatiť pokuty za stovky dopravných priestupkov ešte z roku 2007. Vyplýva to z dokumentu austrálskej vlády. Austrálske ministerstvo zahraničných vecí a obchodu žiada od ruského veľvyslanectva takmer 90.000 dolárov za pokuty za prekročenie rýchlosti či za nesprávne parkovanie. Ruských diplomatov navyše viackrát žiadalo o rešpektovanie zákonov, vyplýva z dokumentu.

MOSKVA - Ruské úrady v piatok informovali o dvoch veľkých výbuchoch v okupovanom meste Luhansk na východe Ukrajiny. Z raketového útoku Moskva obvinila ukrajinskú armádu. Informáciu o útoku sa však nepodarilo overiť. Kyjev na obvinenia bezprostredne nereagoval. Na sociálnych sieťach boli zverejnené videá, na ktorých bolo vidno hustý dym, pričom médiá informovali o požiari priemyselných zariadení. Obete na životoch hlásené neboli. Luhansk sa nachádza zhruba 100 kilometrov od frontovej línie.

JEREVAN - Azerbajdžanské jednotky v piatok zabili arménskeho vojaka počas ďalších ozbrojených potýčok, ktoré vypukli na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Stalo sa tak dva dni pred nedeľným stretnutím v Bruseli, kde majú rokovať arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Arménske ministerstvo obrany uviedlo, že "jeden vojak prišiel o život a ďalší dvaja boli zranení", dodajúc, "že intenzita bojov sa znížila".

Kam udrú britské rakety z Ukrajiny?
Sevastopoľ má byť na pozore. Na internete sa objavil plán na použitie britských rakiet proti Rusku. Ministerstvo vysvetľuje Ministerstvo obrany Ukrajiny objasnilo, že raketami dlhého doletu Storm Shadow, ktoré dostali ozbrojené sily Ukrajiny z... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik