Odkaz Právnickej fakulty UK Čaputovej: TOTO JU NEPOTEŠÍ
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Práve prezidentka Zuzana Čaputová ešte v januári napadla paragraf Trestného zákona. Podala návrh na posúdenie súladu paragrafov 363 a 367 Trestného poriadku s ústavou. Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave má však pre prezidentku jasný odkaz. V piatok vydala k tomu stanovisko - Ústavný súd SR by nemal vyhovieť tomuto podaniu. Ide o stanovisko nezávislé a odborné a určite nepoteší všetkých. Vrátane Čaputovej.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave tak reaguje na podania zaslané na Ústavný súd SR vo veci preskúmania súladu paragrafov s Ústavou SR a príslušnými článkami Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Škola chce eliminovať politizáciu odbornej témy

"Právnická fakulta sa pre tento krok rozhodla s úmyslom prispieť k odbornej diskusii, k eliminácii politizácie výsostne odbornej problematiky a zároveň v záujme budovania právneho štátu," uvádza fakulta vo svojom tlačovom vyhlásení.

"Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave sa zároveň dištancuje od akéhokoľvek politického zneužívania jej odborného stanoviska," zdôrazňujú akademici z UK v Bratislave. Podľa ich názoru je uvedené ustanovenie "plne v súlade s menovanými článkami Ústavy Slovenskej republiky a príslušnými článkami Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd". Právny poriadok vnímajú právnici ako ucelený, racionálny systém právnych noriem, ktoré je potrebné vykladať vo vzájomnej súvislosti.

Paragrafy sledujú legitímny cieľ

Ďalej uviedla, že § 363 až § 367 Trestného poriadku je celkom zjavne možné vykladať i aplikovať ústavne konformným spôsobom. Paragrafy 363 až 367 Trestného poriadku sledujú legitímny cieľ, ktorým je požiadavka zákonnosti rozhodnutí prokurátorov a policajtov a na ňu nadväzujúca požiadavka ústavnej konformity zásahov vytváraných týmito rozhodnutiami (t. j. odstránenie nezákonnosti a najmä odstránenie z nezákonnosti vyplývajúcich zásahov do základných práv a slobôd).

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v stanovisku zdôrazňuje, že Slovenská republika má dostatočný systém garancií vytvárajúcich predpoklad, že nemôže dochádzať k systémovému zlyhávaniu pri aplikácii § 363 až § 367 Trestného poriadku, pričom ide o tieto záruky:

- záruky vyplývajúce zo spôsobu obsadenia funkcie/kreácie generálneho prokurátora SR,

- záruky vyplývajúce z politickej kontroly činnosti generálneho prokurátora SR,

- záruky vyplývajúce zo súdnej kontroly činnosti generálneho prokurátora SR,

- záruky vyplývajúce z práva odvolať generálneho prokurátora SR,

- záruky vyplývajúce z možnosti vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť generálneho prokurátora SR.

Hrabko: Protikorupčná vláda padla pre korupciu! Čaputová mala konať dávno
Je paradoxné, že protikorupčná vláda Eduarda Hegera padla pre podozrenie z korupcie. Prezidentka Zuzana Čaputová však za týchto okolností nemala inú možnosť, než pristúpiť k výmene vlády. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Čaputová mala... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Názor a podpis odborníkov

Na stanovisku Právnickej fakulty UK v Bratislave, pracovali odborníci, ktorí sa vo svojej vedecko-pedagogickej praxi venujú oblasti trestného práva a oblasti ústavného práva, na čele s jej dekanom doc. JUDr. Eduardom Burdom, PhD. Menovite Dr. h. c. prof. JUDr. Lucia Kurilovská, PhD., prof. JUDr. Tomáš Strémy, PhD., doc. JUDr. Milan Hodás, PhD., JUDr. Lukáš Turay, PhD. a JUDr. Stanislav Mihálik, PhD. Odborníci fakulty sa vzhľadom na uvedenú argumentáciu domnievajú, že Ústavný súd SR by mal o návrhoch v konaní o súlade ustanovení § 363 až § 367 Trestného poriadku s Ústavou Slovenskej republiky a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd rozhodnúť tak, "že im nevyhovuje".

Najväčšia odborníčka Čaputová?

Dňa 26. januára Čaputová podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. HLava štátu sa nechala v tejto súvislosti počuť, že je presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

„Nezávislosť súdnej moci je potrebné strážiť. O to viac v mladej demokracii, akou je Slovensko. Zákonné dôvody relativizácie rozhodovacej činnosti súdov preto musia byť reštriktívne, jasné a vyvážené. V prípade terajšieho znenia paragrafu 363 takáto proporcionalita chýba,“ vysvetlila svoj krok hlava štátu na webovej stránke prezidentského úradu.

Smer zareagoval okamžite

Strana Smer-SSD na čele s Robetom Ficom hneď v januári po podaní prezidentky vyhlásila na jej adresu, že Čaputová sa otvorene pridala k „odhodlaniu odvolanej vlády nezákonne pozatvárať opozičných predstaviteľov, aby nezavadzali pri najbližších parlamentných a prezidentských voľbách.“

Šutaj Eštok: EXRIADITEĽOVI NAKA ZURIANOVI ZRUŠILI OBVINENENIE!
Exriaditeľovi NAKA zrušila Generálna prokuratúra obvinenie, informuje na sociálnej sieti, poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD). "Generálna prokuratúra zrušila uznesenie vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik