Nenechajte si ujsť! Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Podujatie na zámku približuje remeslá, na ktoré sa zabudlo. Niekoľko divadelných zoskupení a tiež spolok rytierov Vir Fortis so svojimi šermiarskymi súbojmi a ukážkami stredovekých remesiel rytierstva budú počas soboty a nedele (14. 5.) zabávať návštevníkov podujatia Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku. Chýbať nebude remeselný trh, doplnený o kováčstvo, rezbárstvo, drotárstvo, bylinkárstvo, ryžovanie zlata či odlievanie figúrok z cínu.

"Spolok Vir Fortis pripomenie návštevníkom zabudnuté remeslá rytierstva v podobe lukostreľby, ukážok šermiarskej techniky a rytierskeho boja, vrátane interaktívnych predstavení, ktorými vtiahne do programu malých aj veľkých divákov. V programe nebude chýbať ani obľúbený drak, skutočná princezná a živý jednorožec," uviedla pre TASR koordinátorka destinačného marketingu z OOCR Stredné Slovensko Terézia Fiľová.

Celým sobotným programom návštevníkov sprevádza Divadlo z Domčeka, ktoré zo svojho divadelného rebrináka vytiahne niekoľko rozprávok. Predstavenia sú doplnené aj o školu vodenia bábok či školu žonglovania.

"Okrem remeselného trhu, dobových ukážok a divadiel sme pre dospelých návštevníkov pripravili program vo vínnej uličke. Degustovať sa bude niekoľko slovenských lokálnych vín. Naši hostia sa môžu tešiť aj na umelecký program v podobe jazzovej kapely Swingin´ Gentlemen. Návštevníci sa budú môcť zapojiť aj do vymaľovania obrazu Zabudnutých remesiel," pripomenula Fiľová.

Nezabudnite na dnešnú Noc múzeí a galérií! (FOTOGALÉRIA)
Druhá májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 19. ročník prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia. "Ale aj tých, pre ktorých je takáto návšteva skôr výnimočnou udalosťou.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

V sobotu popoludní poteší návštevníkov aj sprievodný program Noci múzeí a galérií pod záštitou Slovenskej národnej galérie Zvolen v interiéri Zvolenského zámku. Program vyvrcholí ohňovou šou, ktorá premostí do komentovanej prehliadky s názvom Erotika skrytá na trhu priamo v interiéri zámku. V nedeľu čaká deti mnoho zábavy počas pátracej hry a rôznych divadelných predstavení.

Podujatie je organizované v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Za horami, za dolami Banskobystrický kraj turizmus, mestom Zvolen, Slovenskou národnou galériou, spolkom rytierov Vir Fortis a OZ CASSANOVA - spoločnosť veselých šermiarov z Banskej Bystrice. Realizované je s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR a Fondu na podporu umenia.

Odkaz Právnickej fakulty UK Čaputovej: TOTO JU NEPOTEŠÍ
Práve prezidentka Zuzana Čaputová ešte v januári napadla paragraf Trestného zákona. Podala návrh na posúdenie súladu paragrafov 363 a 367 Trestného poriadku s ústavou. Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave má však pre prezidentku... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik