Na profile generálneho prokurátora začína byť naozaj živo
13 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Vzhľadom na to, že zásadné tvrdenia, spôsobilé ovplyvniť právne vedomie občanov, prezentoval podpredseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky, považujem za potrebné na ich margo uviesť nasledovné", píše na sociálnej sieti Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka.  

ZÁSADA STÍHANIA LEN ZO ZÁKONNÝCH DÔVODOV JE NAJDÔLEŽITEJŠOU ZÁSADOU TRESTNÉHO KONANIA 

"V rámci parlamentnej rozpravy k návrhu novely Trestného poriadku na rokovaní 90. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky okrem iného taktiež odznelo, že „stále sa tu opakuje tá nezmyselná veta, že trestné stíhanie by malo byť zákonné“, ako aj, že „hovoríte, že trestne stíhajte kohokoľvek, ale musí to byť v súlade so zákonom. A o tom, či je to tak, rozhoduje kto? Ten kto má stíhať? Nie súd.“  A generálny prokurátor sa teda pustil do vysvetľovania.

Zásada stíhania len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom 

"...je najdôležitejšou základnou zásadou trestného konania (§ 2 ods. 1 Trestného poriadku), ktorá má aj ústavnoprávny základ (čl. 17 Ústavy Slovenskej republiky)." začína s argumentami maroš Žilinka.

Záujem na zákonnosti trestného konania musí byť nadradený akémukoľvek inému záujmu

"Ani záujem na naplnení účelu trestného konania (náležité zistenie trestných činov a spravodlivé potrestanie ich páchateľov), nemôže byť nikdy nadradený zákonnosti trestného konania." Pokračuje generálny prokurátor

V kompetenciách dozoru nad ústavnosťou máme predsa jasno

"Z ustanovení Trestného poriadku (§ 230 ods. 1) JEDNOZNAČNE vyplýva, ktorý orgán verejnej moci vykonáva DOZOR NAD DODRŽIAVANÍM ZÁKONNOSTI pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní. Tým orgánom je PROKURÁTOR."  

Súd nie je orgánom činným v trestnom konaní

"V prípravnom konaní je dominus litis PROKURÁTOR, čím nie sú dotknuté zákonné rozhodovacie právomoci SÚDU, ktorý NIE JE orgánom činným v trestnom konaní a NEDISPONUJE právomocami dozor vykonávajúceho prokurátora." vysvetľuje neznalosťž niektorých zákonodarcov Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka.

__________________________

Tu nastáva netradičný okamih, na Žilinkov status na sociálnej sieti v diskusii reagoval aj poslanec NR SR Tomáš Taraba. Z Jeho komentára vyberáme:

"Vďaka za jasné vyjadrenie, že trestné stíhanie v právnom štáte môže byť len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom. K vyššie uvedeným perlám čo zazneli na schôdzi ešte dopĺňam dva skvosty:" Reaguje Tomáš Taraba a pokračuje...

"Baránik uviedol, že nie prokuratúra, ale súdy majú dohliadať na zákonnosť procesu, čo je v rozpore s definíciou prokuratúry nielen podľa zákona, ale aj wikipédie:). Zároveň vyhlásil, že ako advokát nikdy nič nevyhral, lebo súdy zle fungujú. Takže nefungujúce súdy majú podľa neho strážiť zákonnosť.
Vo večernej debate Kolíková k tomu ešte pridala, že zákony si každý orgán môže navykladať ako chce, takže neexistuje jednotná definícia obsahu zákonov." Konštatoval k statusu a paradoxnosti vnímania práva na Slovensku politikmi poslanec NR SR Tomáš Taraba.

Odkaz Právnickej fakulty UK Čaputovej: TOTO JU NEPOTEŠÍ
Práve prezidentka Zuzana Čaputová ešte v januári napadla paragraf Trestného zákona. Podala návrh na posúdenie súladu paragrafov 363 a 367 Trestného poriadku s ústavou. Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave má však pre prezidentku... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme