Budúca ministerka kultúry rozdúchala vášne! VALÍ SA VLNA KRITIKY
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Temná minulosť v SND a státisícové pochybenia?! Proti Silvii Hroncovej sa vzniesla vlna kritiky ešte pred jej nástupom do kresla ministerky kultúry v prezidentkinej vláde. Už teraz sa ozývajú nespokojní ľudia. Hroncovej minulosť sa spája s vedením Slovenského národného divadla (SND) v pozícii generálnej riaditeľky. Je tomu už síce pár rokov, no aj tak sa do redakcie portálu Topky.sk dostala kritika za jej vedenie tejto inštitúcie v minulosti. Zopakuje sa prípad Barcziho a vyhlásia ju za "reputačné riziko"?

Zlé hospodárenie, personálne napätie

V súvislosti s avizovanou ministerkou kultúry Silviou Hroncovou Topkám okamžite do redakcie prišli anonymné dokumenty o údajnom pôsobení Hroncovej v SND z rokov 2006 až 2009. Ide o dokumenty vrátane správy z kontroly hospodárenia SND počas jej pôsobenia, ktorá vraj  konštatuje nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov vo výške 452-tisíc eur.

"Hroncová uskutočnila veľké organizačné zmeny v štruktúre SND bez potrebnej internej komunikácie, čo viedlo k negatívnym postojom najmä umeleckých organizačných zložiek, vytváraniu napätia a k personálnym zmenám. Išlo o presun kompetencií (ktoré si pred presťahovaním do novej budovy SND uplatňovali umelecké súbory samostatne) marketing, komunikácia s verejnosťou, technika pokladne do pôsobnosti generálneho riaditeľstva," píše sa v dokumente, ktorý dokladá aj častú výmenu riaditeľov jednotlivých organizačných zložek.

Na profile generálneho prokurátora začína byť naozaj živo
"Vzhľadom na to, že zásadné tvrdenia, spôsobilé ovplyvniť právne vedomie občanov, prezentoval podpredseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky, považujem za potrebné na ich margo uviesť nasledovné", píše na sociálnej sieti... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Hroncová ešte ani nie

Hroncová nakoniec vo funkcii riaditeľky skončila po tom, čo jej vyjadrili nedôveru vtedajší riaditeľ Opery SND Pavol Smolík a riaditeľ Činohry Štefan Bučko.

Kontrola porušenia dokázala

Podľa následnej kontroly zo strany vtedajšieho ministerstva kultúry po šéfovaní Hroncovej sa zistili dve závažné porušenia vo výškach niekoľkých tisícov eur.

Hroncová ešte ani nie

Následne sa v anonymnom dokumente uvádzajú výsledky kontroly a porušenia finančnej disciplíny vo forme tabuľky, pričom sumy sú uvedené ešte aj v Slovenských korunách, keďže išlo približne o obdobie roku 2009.

Hroncová ešte ani nie

"Za účelom overenia finančného riadenia a hospodárnosti, efektívnosti, účinnosti a účelnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami vykonal Odbor kontroly Ministerstva kultúry SR v roku 2009 v SND kontrolu. Kontrolovaným obdobím bolo obdobie od 1. 1. 2007 do 30. 6. 2009, t.j. funkčné obdobie Silvie Hroncovej," píše sa v dokumente.

Problémoví kandidáti

Zdá sa, že obsadiť pozíciu ministra kultúry bol pre Prezidentský palác skutočný oriešok. Niekoľko hodín po tom, ako médiá uverejnili zoznamy pravdepodobných nových ministrov úradníckej vlády, prišla z Prezidentského paláca správa, že medializované zoznamy „obsahujú aj mená, o ktorých sa vo vláde neuvažuje“.

Toto stanovisko sa objavilo len krátko po tom, čo sa v Národnej rade politici pustili do kunsthistorika Júliusa Barcziho, ktorý bol pripravený nastúpiť na ministerstvo kultúry. Jeho nomináciu kritizovali politici OĽaNO aj Sme rodina.

Július Barczi, zdroj: FB/JB

Barczi potvrdil, že v utorok podvečer mu zavolali z paláca, aby mu oznámili, že ministrom nebude. Dôvodom malo byť „reputačné riziko“.

Pripomíname, že Július Barczi bol spätý s kauzu súvisiacu s vývozom vzácnej Berniniho busty do zahraničia. Viacero úradníkov ministerstva kultúry vtedy prišlo o svoje funkcie. Kritika smerovala aj voči Barczimu. Ten totiž dielo vyhodnotil ako „podľa“ Berniniho a navrhol ho predať za 8-tisíc eur. Barczi podľa svojich slov usudzoval, že ide o repliku, keďže podľa neho nebolo pravdepodobné, že by sa na Slovensku mohlo nachádzať takéto dielo.

PONUKU STIAHLI! Ministrom kultúry mal byť nekompetentný babrák! Stojí za kauzou Berniniho busty
Predali ju za babku, štát prišiel o milióny! Denník Plus jeden deň vytiahol na Júliusa Barcziho, ktorý by sa mal stať v novej úradníckej vláde ministrom kultúry, kauzu súvisiacu s vývozom vzácnej Berniniho busty do zahraničia. Dielo významného... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik