"Toto je neprijateľná situácia!" – reaguje Szijjártó na najnovší nezákonný dekrét Ukrajiny
13 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Od septembra tohto roku školy vyučujúce v maďarskom jazyku, v súčasnej podobe nebudú môcť na Ukrajine fungovať, informuje maďarský portál Mandiner. Túto situáciu považuje minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Péter Szijjártó, za absolútne neprijateľnú. O skutočnosti informoval aj v Štokholme, počas prerušenia neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ.

"Je to neprijateľná situácia, pretože práva maďarského národu už boli aj doteraz na Ukrajine vážne porušené, ale toto bezprecedentné porušenie, volá po okamžitej reakcii Európy. Samozrejme, je to situácia, ktorú si európski ministri zahraničných vecí v skutočnosti nechcú priznať. Správajú sa, akoby nič také neexistovalo, akoby to nikdy nepočuli, aj narpiek tomu, že o tom stále hovoríme," uviedol Szijjártó.

"Ukrajinci by mali stiahnuť nezákonný dekrét"

Podľa ministra Szijjártóa je veľmi ťažké očakávať od Maďarska akúkoľvek ďalšiu podporu alebo akúkoľvek obeť, ktorú ešte musia Maďari v tejto vojne priniesť, keď medzitým sa maďarskému národu na Ukrajine od prvého septembra znemožní prevádzka škôl.

Minister požiadal vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, aby sa pokúsil využiť zostávajúci krátky čas na presvedčenie Kyjeva, aby odstúpil od dekrétu.

Poukázal na to, že ukrajinský vicepremiér nedávno na zasadnutí Rady EÚ prisľúbil, že sa čoskoro stretnú a prediskutujú spôsoby riešenia situácie, ale odvtedy sa tak nestalo.

"Ukrajinci očividne hrajú o čas, lebo prvý september je čoskoro tu a potom budú musieť tieto školy zatvoriť. A veľmi dobre vieme, že reštart zatvorenej školy, najmä ak ide o menšinovú školu, a najmä ak sa to týka mnohých škôl, (...) môže vytvoriť veľmi ťažkú situáciu," uviedol.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik