Súhrn medzinárodného spravodajstva - 12. mája
12 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Krátky súhrn správ zo zahraničia

GUATEMALA - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba apeloval vo štvrtok počas návštevy Guatemaly na všetky krajiny Latinskej Ameriky, aby odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine. Kuleba kritizoval "neutralitu" niekoľkých vlád latinskoamerických krajín a varoval, že Moskva svojou ofenzívou na Ukrajine dáva príklad ostatným štátom, aby ju nasledovali.

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok schválili predaj 60 transportných vrtuľníkov CH-47F Chinook a ďalšieho vybavenia pre Nemecko. Predaj vrtuľníkov a príslušného vybavenia vrátane motorov a náhradných dielov za 8,5 miliardy dolárov umožní Nemecku posilniť obranu a zamedziť regionálnym hrozbám, uviedla vo vyhlásení americká Agentúra pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) spadajúca pod Pentagón.

WASHINGTON - Republikánski zákonodarcovia v americkej Snemovni reprezentantov schválili vo štvrtok návrh zákona, ktorý by umožnil obnovu pozastavenej výstavby múru na hraniciach USA s Mexikom a zaviedol by nové obmedzenia pre uchádzačov o azyl. Deje sa to v čase, keď vo štvrtok o polnoci vypršala platnosť pandemických obmedzení zavedených ešte za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Na ich základe boli stovky tisíce migrantov rýchlo vyhostené do Mexika.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo svojom pravidelnom večernom prejave povedal, že na ceste k členstvu v Európskej únii vypracoval "rozsiahly strategický plán" na reformu trestného práva Ukrajiny a tamojšieho systému trestného stíhania. Každá časť štátneho systému - najmä orgány činné v trestnom konaní - musia podľa Zelenského fungovať tak, aby sa ľudia cítili skutočne bezpečne a pociťovali spravodlivosť.

KYJEV - EÚ nezaznamenala žiadne významné pašovanie zbraní do Európy z vojnou poznačenej Ukrajiny. Uviedla to vo štvrtok počas návštevy Kyjeva vrcholná predstaviteľka Európskej komisie pre vnútorné záležitosti EÚ Ylva Johanssonová. Zaznamenaných len niekoľko individuálnych prípadov vývozu ručných zbraní z Ukrajiny. Väčšinou išlo o ľudí, ktorí sa pokúšali vyviezť zbrane ako trofeje alebo na osobnú ochranu a "na hraniciach ich zadržala pohraničná stráž".

WASHINGTON - Spojené štáty, ktoré nedávno viedli rozhovory medzi Azerbajdžanom a Arménskom, vo štvrtok vyzvali obe krajiny, aby sa po nových zrážkach ujali mierových iniciatív. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel vyzval lídrov oboch krajín, ktorí sa majú v nedeľu stretnúť v Bruseli na rokovaniach pod vedením EÚ, aby sa "dohodli na vzdialení svojich síl pozdĺž hranice", ako to navrhol minister zahraničných vecí USA Antony Blinken na rokovaniach s ich ministrami zahraničných vecí vo Washingtone začiatkom mája.

LONDÝN - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude môcť predniesť videoprejav vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia, ktoré sa bude konať v sobotu. Vo štvrtok to oznámili organizátori podujatia. Európska vysielacia únia (EBU) priblížila, že Zelenského príhovor znemožnili "prísne pravidlá" súťaže, konkrétne apolitický charakter podujatia.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme