Portugalský parlament po dlhom boji legalizoval eutanáziu
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Rozhodnutie povoliť umieranie s pomocou lekárov rozdelilo hlboko katolícku krajinu, informuje The Guardian.

Portugalsko po dlhom boji v piatok schválilo zákon, ktorý legalizuje eutanáziu pre ľudí vo veľkom utrpení a s nevyliečiteľnými chorobami, čím sa pripojilo k niekoľkým krajinám po celom svete. Táto záležitosť rozdelila hlboko katolícku krajinu a ostro sa proti nej postavil konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa, oddaný kostolník.
Iba Portugalci, žiadna turistika za eutanáziou
Podľa ustanovení budú môcť ľudia starší ako 18 rokov požiadať o pomoc pri umieraní, ak sú nevyliečiteľne chorí a trpia neznesiteľným utrpením. Bude sa vzťahovať len na tých, ktorí trpia „trvalou“ a „neznesiteľnou“ bolesťou, pokiaľ nie sú považovaní za duševne nespôsobilých urobiť takéto rozhodnutie.

Zákon sa bude vzťahovať iba na štátnych príslušníkov a legálnych obyvateľov a nebude sa vzťahovať na cudzincov prichádzajúcich do krajiny s cieľom získať asistované umieranie.

Návrh zákona o eutanázii schválil parlament za posledné tri roky štyrikrát, no zakaždým ho poslal späť na ústavné preskúmanie kvôli odporu prezidenta. Definitívnu verziu zákona prijali v piatok s podporou vládnych socialistov, ktorí majú v snemovni nadpolovičnú väčšinu.

"Potvrdzujeme zákon, ktorý už bol niekoľkokrát schválený obrovskou väčšinou," povedala socialistická poslankyňa Isabel Moreira, horlivá zástankyňa legalizácie eutanázie.

"Toto je neprijateľná situácia!" – reaguje Szijjártó na najnovší nezákonný dekrét Ukrajiny
Od septembra tohto roku školy vyučujúce v maďarskom jazyku, v súčasnej podobe nebudú môcť na Ukrajine fungovať, informuje maďarský portál Mandiner. Túto situáciu považuje minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Péter Szijjártó, za absolútne... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dlhá bitka

Prezident má teraz týždeň na vyhlásenie nového zákona. Do platnosti by mohol vstúpiť na jeseň, uviedli portugalské médiá. "Konečne sme sa dostali na koniec dlhej bitky," povedal Moreira pre agentúru AFP začiatkom tohto týždňa.

Rebelo de Sousa vetoval predchádzajúce návrhy zákonov kvôli „príliš nedefinovaným konceptom“ a neskôr uviedol, že jazyk používaný na opis terminálnych podmienok je naďalej protirečivý a je potrebné ho objasniť.

Nová verzia zákona teraz stanovuje, že eutanázia je povolená len v prípadoch, keď „lekársky asistovaná samovražda nie je možná z dôvodu fyzického postihnutia pacienta“.

Rebelo de Sousa požiadal zákonodarcov, aby špecifikovali, kto by potvrdil, či pacient nebol fyzicky schopný asistovaného umierania, ale zákonodarcovia tentoraz odmietli text upraviť. Otázky prezidenta možno riešiť prostredníctvom vykonávacích dekrétov, povedala Catarina Martinsová, líderka krajne ľavicového ľavicového bloku.

Ukrajinci už vraj nasadili britské STORM SHADOW! Bombardujú vlastné okupované územie
Veľká Británia potvrdila, že poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Možno už sú na Ukrajine a už sú nasadené na bojisku. Napovedal by tomu výbuch v okupovanom Luhansku. K výbuchom došlo aj v okupovanom Melitopole, kde malo dôjsť k... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik