Politológ: Výsledkom pôsobenia Zuzany Čaputovej bude návrat goríl
12 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Takúto vládu jednoducho nijaký autentický ľavičiar podporiť nemôže. Zuzana Čaputová opäť potvrdila to, čo vieme už dávno – táto osoba nie je žiadnou hlavou štátu, je zaujatá, jednostranná, vedie Prezidentský palác ako súkromnú firmu, nie štátny úrad, ktorý by mal byť otvorený pre všetkých." Citát Eduard Chmelár

"KAMARÁTI Z MOKREJ ŠTVRTE," je názov názorového príspevku, ktorý na sociálnej sieti zverejnil politológ Eduard Chmelár a ktorý preberáme v plnom znení,

Myslíte si, že SaS dokáže rozložiť aj úradnícku vládu?

Ale teraz vážne. Členovia kabinetu Ľudovíta Ódora, ktorých mená dnes oznámila Zuzana Čaputová, nie sú žiadnou nadstraníckou úradníckou vládou.

Je to podvod.

Táto vláda vznikala neštandardným spôsobom, v rozpore s literou ústavy (a Prezidentský palác sa môže vykrúcať, koľko chce, že konzultoval výber s budúcim premiérom, dobre vedia, že dominantné bolo slovo prezidentky a že takto sa to nerobí).

Pri jej tvorbe Zuzana Čaputová spolupracovala skôr so svojím poradcom Ivanom Miklošom ako s Ľudovítom Ódorom. Ide o kontinuitu s doterajšou vládnou koalíciou.

Prezidentka opäť raz nehovorí pravdu, keď tvrdí, že táto vláda je apolitická.

Čudujete sa, že takúto „úradnícku vládu“ ocenil aj zakladateľ a dlhoročný líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda?

Viete, že som ju v jednom videu nazval pokračovaním Hegerovej vlády inými prostriedkami. Po zverejnení kompletného zoznamu mien k tomu musím doplniť, že Mikuláš Dzurinda už nemusí kandidovať, lebo práve sa zrodilo SDKÚ 2. Rátajte so mnou:

Predseda vlády Ľudovít Ódor (bývalý poradca ministra financií Ivana Mikloša za SDKÚ a premiérky Ivety Radičovej za SDKÚ), minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský (bývalý poradca premiéra Mikuláša Dzurindu za SDKÚ), minister vnútra Ivan Šimko (bývalý minister obrany za SDKÚ), ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová (bývalá poslankyňa za SDKÚ), minister dopravy Pavol Lančarič (dlhoročný priateľ Ivana Mikloša), ministerka kultúry Silvia Hroncová (vymenovaná za riaditeľku SND za vlády SDKÚ).

Čudujete sa, že takúto „úradnícku vládu“ ocenil aj zakladateľ a dlhoročný líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda?

Aj ďalšie mená tohto kabinetu - minister obrany Martin Sklenár, ktorý je pravou rukou Jara Naďa alebo minister školstva Daniel Bútora, ktorý je synom poradcu Andreja Kisku Martina Bútoru – dokazujú, že ide o jednoznačne pravicovú vládu. Daniel Bútora sa mal stať ministrom školstva už v Hegerovej vláde po odchode SaS, napokon sa stal poradcom šéfa rezortu.

Považovať túto ideologicky vyprofilovanú vládu za úradnícku je zlý vtip

Úradnícka vláda sa tvorí po dohode so všetkými parlamentnými politickými stranami a je ideologicky neutrálna.

Na čele tohto kabinetu stojí provládnymi médiami vychvaľovaný ekonóm, ktorý sa však nespochybniteľne riadi neoliberálnou ideológiou.

Nezabúdajme, že je jedným z autorov sociálne nespravodlivej rovnej dane, pyramídovej hry zvanej „druhý dôchodkový pilier“ a všetkých neoliberálnych experimentov, voči ktorým sa vyhranila ľavica.

Pripomíname to zvlášť Petrovi Pellegrinimu, ktorý sa na jednej strane pasuje za tú „pravú sociálnu demokraciu“, no ktorého na strane druhej žiadne meno v prezidentkinej vláde podľa jeho vlastných slov nevyrušuje.

Takúto vládu jednoducho nijaký autentický ľavičiar podporiť nemôže. Zuzana Čaputová opäť potvrdila to, čo vieme už dávno – táto osoba nie je žiadnou hlavou štátu, je zaujatá, jednostranná, vedie Prezidentský palác ako súkromnú firmu, nie štátny úrad, ktorý by mal byť otvorený pre všetkých.

Prosím, bude to ich zodpovednosť, ako riadia tento štát, len nech sa netvária, že sú nadstranícki, nezávislí a že reprezentujú celé spektrum slovenskej spoločnosti. Je to len jedna úzka skupina, ktorá si uzurpovala moc.

Takže gratulujem Zuzane Čaputovej, výsledkom jej pôsobenia v úrade bude návrat goríl do slovenskej politiky.

(Táto snímka je stará približne dvadsať rokov a je na nej Ivan Mikloš, Miroslav Wlachovský, Ivan Korčok a Pavol Demeš.)

Foto: Facebook: Eduad Chmelár

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik