Mrzačenie detí v Austrálií NIE JE v poriadku! O čo ide?
12 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Bábätkám v celej Austrálii sa operatívne upravujú pohlavné orgány. Táto „normalizácia pohlavných orgánov“ je dlho kritizovaná hlavne zdravotníkmi, ktorí sa túto prax snažia postaviť mimo zákon.

Takéto operácie spôsobujú deťom celoživotné problémy, ktoré si vo dospelom veku vyžadujú mnohokrát aj niekoľko reoperácií. Nehovoriac o reprodukčnom zdraví, či iných zdravotných problémoch. Výskumy sú zatiaľ však jednostranné – v prospech takýchto zásahov. O dopade na dospelých je málo informácií, no odborníci vidia aj etický problém. Prikláňajú sa skôr k tomu, aby sa s takýmto mrzačením počkalo, kým sa človek bude môcť rozhodnúť sám a u detí vykonávať zákroky len v najnevyhnutnejších prípadoch.

Nemrzačte deti!

Zdravotníci hovoria, že operácie - ktoré sa vyskytujú u dojčiat vo veku dvoch mesiacov - sú zbytočné, nezvratné a spôsobujú mimoriadneproblematické celoživotné vedľajšie účinky. Bábätkám, ktoré nie sú schopné dať súhlas, sa v celej Austrálii upravujú pohlavné orgány. Austrálčania, ktorí sa tomu nechcene podrobili hovoria, že zostali zmrzačení na celý život.

 

Iliev Bartalosovej: Kto vám zaplatil za reči proti LGBT+ ? (GALÉRIA)
Hviezdičku Máriu „Mary“ Bartalos diváci poznajú zo seriálu Oteckovia. Návštevníci kín ju mohli vidieť v snímkach Trhlina, či Backstage. Nedávno skončila s herectvom a aktuálne členom LGBT+ odkázala, že láska ľudí rovnakého pohlavia nie je od Boha a... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebný je výskum

Výkonný riaditeľ organizácie Intersex Human Rights Australia (HRA) Morgan Carpenter tvrdí, že problémom je nedostatočný výskum.

„Klinický výskum je skutočne zameraný na ospravedlňovanie skorých operácií. Existuje málo dlhodobých údajov, ktoré hovoria o dopadoch na dospelých,"hovorí Carpenter. Samotní lekári pred 10 rokmi senátu povedali, že majú osobitné obavy z pooperačných sexuálnych funkcií.  Nedostatok údajov v tomto priestore pomáha udržiavať tieto lekárske postupy, varuje Carpenter, ktorý sa sám označuje za intersexuála.

Ilustračné foto: TASR | Podľa Marušákovej sklz, ktorý v poskytovaní zdravotnej starostlivosti vznikol, sa nám dobehnúť nepodarí

Povedzme si to priamo

„V podstate ide o sterilizáciu,“ uvádza Carpenter, podľa ktorého operácie zahŕňajú feminizáciu, alebo maskulinizáciu genitálií. To má vplyv aj na iné telesné funkcie, napríklad spôsobí problémy s vylučovaním moču. Mnoho intersexuálov tiež hlásilo problémy s plodnosťou, problémy s močovými cestami – vrátane inkontinencie – a v niektorých zriedkavejších prípadoch nesprávne priradenie pohlavia u ľudí, u ktorých bolo pohlavie rozhodnuté pri narodení. Takto operovaní ľudia  mnohí potrebujú celoživotné lekárske ošetrenia, dokonca niekoľko reoperácií.

Toto urobí milujúci rodič...?!?

"Rodičia sa zvyčajne snažia robiť správnu vec. Od lekárov často počúvajú, že v prospech svojich detí musia robiť tieto procedúry. Lekári hovoria, že rodičia sú v núdzi a chirurgický zákrok na dieťati je riešením, ale my tvrdíme, že v skutočnosti by namiesto toho skutočne pomohla psychologická a psychosociálna podpora," hovorí Carpenter.

Orbán NEKOMPROMISNE bráni tradičné hodnoty
Maďarský parlament si zrejme "v boji" s Európskou úniou nedá pokoj. Najnovšie prebral európsku smernicu o ochrane whistleblowerov (informátorov), no vložil do nej aj nahlasovanie dúhových rodín. Má sa to diať cez online formulár, ktorým Maďari budú... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Deti treba chrániť

V marci sa ACT stala prvou austrálskou jurisdikciou, ktorá zaviedla navrhované zákony na ochranu intersexuálnych ľudí pred lekárskymi postupmi, ktoré menia ich pohlavné charakteristiky bez ich súhlasu. V celej krajine je jediným ďalším regiónom, ktorý zvažuje podobnú reakciu, Victoria, kde v roku 2021 vláda poverila Equality Australia vypracovaním navrhovaných právnych zmien.

Ghassan Kassisieh, právny riaditeľ spoločnosti Equality Australia povedal, že sa osobne rozprával s mnohými Austrálčanmi, ktorých rodičia sa takto rozhodli a nesú celoživotné následky.

„Myslím si, že prvá vec, ktorú treba poznamenať, je, že existuje skutočne veľké množstvo variácií a sú charakterizované ľuďmi, ktorých fyzické pohlavné vlastnosti nie sú typické pre mužské alebo ženské telo,"povedal Kassisieh.

„V prípade bábätiek sa prijímajú rozhodnutia, ktoré predpokladajú, že v takých veciach, ako je pohlavie dieťaťa, že dieťa bude chcieť tento zákrok vykonať, aby „normalizovalo“ svoje telo – keď následky tohto postupu môžu byť napr. na ich sexuálne funkcie. Hovorili sme s mnohými ľuďmi...niektorí ľudia boli naozaj, naozaj nešťastní z rozhodnutia, ktoré bolo urobené za nich. Ak by mali možnosť, toto rozhodnutie nikdy neurobia,“ dopĺňa Kassisieh.

"Zakopaný" Istanbulský dohovor oprášila Nicholsonová
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová má krajinu, z ktorej pochádza, evidentne riadne v zuboch. Zase raz na Slovensku nenechala ani nitku suchú, tentokrát kvôli Istanbulskému dohovoru, ktorý europoslanci schválili 10. mája. Liberálka Slovensku... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Chcú rozhodovať sami za seba

Niektorí s takýmto rozhodnutím problém nemali, sami by podľa Kassisieha urobili podobné rozhodnutie.

„Ale všeobecne ľudia, s ktorými sme hovorili, chceli rozhodovať o tom, čo sa stane s ich telami. Myslíme si, že každý si zaslúži rozhodovať o tom, čo sa stane s jeho vlastným telom, a aby sme to dosiahli, mali by sme mať mechanizmus dohľadu, ktorý zabezpečí, že pokračovať sa bude iba nevyhnutných prípadoch. Ak prípad taký nie je, treba počkať, nech sa človek rozhodne sám,“ dopĺňa Kassisieh. Equality Australia presadzuje reformy v celej Austrálii, aby ľudia nerozhodovali za iných ľudí, pokiaľ ide o "úpravu ich sexuálnych charakteristík" za okolností, keď to nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutné.

Legislatívu má aj Európa

V roku 2015 sa Malta stala prvou krajinou na európskom kontinente, ktorá prijala zákon zakazujúci akýkoľvek druh chirurgického zákroku alebo zákroku na intersexuálnom maloletom bez jeho súhlasu. Odvtedy ich nasledovali Nemecko, Grécko, Island, Španielsko a Portugalsko. Okrem toho 50 krajín v roku 2021 podpísalo vyhlásenie OSN vyzývajúce na konkrétne opatrenia na ochranu intersexuálov pred lekárskymi zásahmi.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik