Michal Kaliňák: Pán Heger, v kostole si chlieb nekúpite (VIDEO)
12 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Len nedávno Úrad vlády vydal informáciu o tom, že pozastavuje žiadosti na podporu z rezervy predsedu vlády, kvôli dlhovej brzde. Keďže samosprávy sa o podobnú podporu mnohokrát uchádzajú aj na zabezpečenie napríklad obchodu v obci, „zatiahnutie“ dlhovej brzdy sa ich bytostne týka.

Odborník na samosprávu Michal Kaliňák (Hlas-SD) sa v tejto súvislosti pozrel na to, aké projekty boli podporené. Žiaľ, ľudia bez možnosti nákupu základných potravín, podporu už nedostanú. Úrad vlády podávanie žiadostí pozastavil. Potravinové púšte tak ostávajú realitou, aj napriek výzve Hlasu.

Podpora cirkvám

„Eduard Heger odchádza, ale potravinové púšte zostávajú. Aj to je výsledok jeho nečinnosti, jeho pasivity. Ak sa pozrieme na to, komu všetkému pomohol z rezervy predsedu vlády, tak musíme konštatovať, že peniaze dával hlavne na cirkvi a kostoly,“hovorí odborník na samosprávu.

Potravinové púšte

„Je dobré podporovať aj potravu ducha. Na druhej strane ale vidíme veľký problém – absolútne sa vykašľal na našu výzvu spred Veľkej noci, aby sumou 400-tisíc eur, z objemu päť miliónov eur  dokázal podporiť potraviny do každej dediny,“vyčíta  Hegerovi Kaliňák. Ten síce chápe, že v časoch beznádeje viera urobí svoje, ale realistická pomoc tzv. potravinovým púšťam by bola ďaleko potrebnejšia. Takmer tristotisíc ľudí si vo svojich obciach nemôžu nakúpiť ani základné potraviny.

Pekné sviatky želajú Hegerovi hladní ľudia
Dva obrazy Slovenska ponúka vo svojom príhovore na sociálnej sieti Michal Kaliňák z Hlasu - SD. Plné parkoviská pred nákupnými centrami, ale aj hladné dediny Slovenska. V našom štáte máme toiž stovky dedín, v ktorých skončili prevádzku aj tie... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Predveľkonočná výzva

V našom štáte máme stovky dedín, v ktorých skončili prevádzku aj tie posledné obchodíky s potravinami. Michal Kaliňák spolu s Petrom Pellegrinim ešte začiatkom apríla vyzvali nečinného premiéra Hegera, aby konal". Predseda vlády, ani jeho ministri podľa Hlasu nevnímajú, že na Slovensku existujú potravinové púšte, kde si ľudia nemôžu kúpiť ani len základné potraviny na prežitie.

Priama podpora 2023

„V dôsledku uplatňovania sankcií z prekročenia najvyšších pásiem limitu pre výšku dlhu verejnej správy - tzv. dlhovej brzdy podľa zákona č. 493/2011 Z. z. o rozpočtovej zodpovednosti v platnom znení (ďalej len „ústavný zákon“) sa od mája 2023 uplatňujú sankcie podľa čl. 12 ods. 3 až 7 ústavného zákona s cieľom zamedziť nárastu dlhu Slovenska,“ uvádza sa na stránke Úradu vlády.

Dlhová brzda začína pôsobiť: Podporu z Úradu vlády nečakajte
Predseda vlády SR má možnosť poskytnúť finančné prostriedky z rozpočtovej rezervy. Podpora by mala pomôcť projektom v rôznych oblastiach, ktoré budú slúžiť čo najväčšiemu počtu obyvateľov v regiónoch, ale aj celej spoločnosti. Odborná komisia,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Eka Balašková